Vårtecken siktas i luften

Trastar, bofinkar, tofssnipor och strandpipare är några av de fåglar som kommit tillbaka efter vintern. Det har personalen på Falsterbo fågelstation märkt.
Trelleborg • Publicerad 5 mars 2007

På fågelstationen i Falserbo har man också märkt att våren har kommit.

Redan för flera veckor sedan kom de första flyttfåglarna tillbaka. Men efter de senaste dagarnas milda väder har den riktiga strömmen startat.

– Det är efter snöovädret för två veckor sedan som fåglarna ökat. Nu märker man en markant skillnad. I förra veckan såg jag en tofssnipa som spelflög. Det är ett trevligt vårtecken, säger Sophie Ehnbom som jobbar på fågelstationen.

Hon har också siktat sånglärkor, tofsvipor, strandskator och större strandpipare i en veckas tid.

Den milda vintern har inte påverkat flyttfåglarna mycket enligt Sophie Ehnbom. De flyttade i samma tid som de brukar och kommer nu tillbaka som vanligt. Men däremot har de få frostnätterna varit bra för de fåglar som stannar kvar under vintern.

– Fler fåglar än vanligt har överlevt. Det har varit lyckligt för dem att vintern har hållt sig mild.

Nu hoppas Sophie Ehnbom att det inte blir ett bakslag igen. Om det fryser på blir det svårt för fåglarna som anlänt.

Fågelinfluensan är dock inget hon oroar sig för nu när flyttfåglarna kommer tillbaka.

– Nej, fågelinfluensan är det väl bara media som är rädda för? Allvarligt talat finns det i princip ingen risk att flyttfåglar för med sig den smittan. Det är tamfåglar som bär den, säger hon.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.