Vårt Pelister – kort och gott

I år det 40 år sedan Makedonska föreningen Pelister bildades. Det ska firas med "svenskt" öppet hus och makedonsk musik. "Det är extra viktigt att fira nu, med tanke på hur den politiska kartan har förändrats efter valet", säger föreningens ordförande Marjan Bosevski.
Trelleborg • Publicerad 15 oktober 2010
Vaske Sekulovski, Ruse Jovanovski, Bogoya Surebvski och Branislav Filipovski spelar kort på Pelisters klubblokal, ett andra hem för många trelleborgare med rötter i Makedonien.
Vaske Sekulovski, Ruse Jovanovski, Bogoya Surebvski och Branislav Filipovski spelar kort på Pelisters klubblokal, ett andra hem för många trelleborgare med rötter i Makedonien.Foto: 
Vad betyder föreningen Pelister för dig? Ilija Kocankolski: – Det är en bra grej. Man samlas, har lite trevligt, spelar kort. Man kan inte bara sitta hemma i soffan och titta på tv.
Vad betyder föreningen Pelister för dig? Ilija Kocankolski: – Det är en bra grej. Man samlas, har lite trevligt, spelar kort. Man kan inte bara sitta hemma i soffan och titta på tv.Foto: 
Vad betyder föreningen Pelister för dig? Dragan Bosevska: – Jag arbetar här, kokar kaffe, säljer läsk. Framför allt för de äldre är föreningen mycket viktig. På helgerna är det alltid mycket folk.
Vad betyder föreningen Pelister för dig? Dragan Bosevska: – Jag arbetar här, kokar kaffe, säljer läsk. Framför allt för de äldre är föreningen mycket viktig. På helgerna är det alltid mycket folk.Foto: 
Vad betyder föreningen Pelister för dig? Georgi Petrovski: – Det är bra. Vi tittar på fotboll på tv här. Jag går alltid på Pelisters matcher och på TFF:s. Mot Malmö gick det inte bra för oss, tyvärr.
Vad betyder föreningen Pelister för dig? Georgi Petrovski: – Det är bra. Vi tittar på fotboll på tv här. Jag går alltid på Pelisters matcher och på TFF:s. Mot Malmö gick det inte bra för oss, tyvärr.Foto: 
Vad betyder föreningen Pelister för dig? Jovan Petrovski: – Alla samlas ju här. Det är bra att ha en plats där man är frikopplad från vardagen. Man har alltid någon att prata med.
Vad betyder föreningen Pelister för dig? Jovan Petrovski: – Alla samlas ju här. Det är bra att ha en plats där man är frikopplad från vardagen. Man har alltid någon att prata med.Foto: 
Vad betyder föreningen Pelister för dig? Tony Stojcevski: – Det är roligt att vara här, träffas och umgås. Själv har man inte så mycket tid, men för de äldre är det en tillgång.
Vad betyder föreningen Pelister för dig? Tony Stojcevski: – Det är roligt att vara här, träffas och umgås. Själv har man inte så mycket tid, men för de äldre är det en tillgång.Foto: 
Vad betyder föreningen Pelister för dig? Dragi Krstevski: – Föreningen betyder mycket. Det är framför allt gemenskapen som är fin. Jag är här ofta.
Vad betyder föreningen Pelister för dig? Dragi Krstevski: – Föreningen betyder mycket. Det är framför allt gemenskapen som är fin. Jag är här ofta.Foto: 

Knappt tusen av Trelleborgs drygt 40 000 invånare har sina rötter i Makedonien, eller dåtidens Jugoslavien som landet hette när Pelister bildades för 40 år sedan. Idag har föreningen 700 medlemmar. De flesta är första, andra, tredje eller till och med fjärde genrationens invandrare från just Makedonien, men även andra nationaliteter ryms i föreningens lokaler i Kyrkoköpinge.

– När vi kommer till Makedonien ser man oss som utvandrare och här är vi invandrare. Vi brukar säga att vi är privilegierade, vi tillhör två samhällen och det är vi jävligt stolta över, säger Marjan Bosevski.

Fotbollen, där ett tiotal nationaliteter representeras, är en stor del av föreningens verksamhet men även folkdansgrupperna är populära. Snart ska en grupp för tredje och fjärde generationens invandrare startas. Syftet med föreningen är detsamma nu som det alltid har varit: Att bevara kulturen, traditioner och språket från Makedonien.

– Plus det sociala, gemenskapen som vi har här i lokalen, säger Marjan Bosevski.

Under de 40 år som föreningen funnits har världen runt omkring förändrats mycket. Marjan Bosevski menar att det har blivit svårare att driva en förening men han tror ändå att Pelister har framtiden för sig och att medlemmar kommer att få uppleva även ett 80-årsjubileum.

– Vi har överlevt de svåra åren under 1970- och 80-talet. Då var det många olika nationaliteter i föreningen och man var rädd för att uttrycka sin åsikt fritt på mötena, berättar han.

Integration är ett viktigt ämne för Marjan Bosevski. Han berättar om medlemmar som kom till Trelleborg och Sverige en lördag morgon. Två dygn senare stod de vid en maskin på Gummit, och där har de blivit kvar.

– De har blivit en del av samhället. Det är viktigt att säga det med tanke på dagens politiska läge. Den politiska kartan har förändrats med Sverigedemokraternas framgångar.

Han säger att föreningen, och framför allt fotbollssektionen, är en viktig del i integrationen i Trelleborgs kommun idag.

– Vi är skyldiga det här landet mycket, men det här landet är också skyldigt oss mycket, säger han.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.