Annons

Varning för falska elinstallatörer

De påstår att de behöver komma in i din bostad för att kontrollera eluttag eller proppskåp. Väl inne i lägenheten är syftet att stjäla värdesaker. Bara i fredags drabbades två hushåll av de falska elinstallatörerna.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2009
Foto: 
Magne Andersson i Trelleborg var nära att bli lurad av en falsk elinstallatör.
Magne Andersson i Trelleborg var nära att bli lurad av en falsk elinstallatör.Foto: 

TRELLEBORG. När Magne Johansson och hustrun Birgitta Johansson kom hem från affären i fredags eftermiddag möttes de av en man som hävdade att han kom från det kommunala elverket och skulle kontrollera deras proppskåp.

– Han var så artig och hjälpte mig med matkassarna i trappan, berättar Birgitta Andersson, som gick före sin man upp till lägenheten och därför var den som mötte mannen först.

Annons

Inne i hallen bad han henne hämta en stol, men då tyckte hon att det var bäst att de väntade på hennes make. När Magne Andersson kom upp i lägenheten hörde han direkt sig för om vem elinstallatören var. Men frågorna passade inte operatören som då valde att försvinna. Nu vill Magne Andersson varna andra:

– Man måste vara försiktig och be att få se legitimation. Här där vi bor är det också många ensamma damer som kan råka illa ut, säger han.

På det kommunala elbolaget Tekniska förvaltningen energi säger tekniker Hans Strandberg att de absolut inte har någon personal som är ute och kontrollerar proppskåp:

– Nej, han kommer inte från oss. Det är en ren bluff.

Bra att veta i sammanhanget är att elbolaget inte alls gör avmätningar av elen i lägenheten, det sköts idag via ett fjärrstyrt datasystem, förklarar Hans Strandberg.

Den senaste månaden har flera liknande fall dykt upp i Trelleborg. Senast i fredags har en 91-årig kvinna i Trelleborg anmält till polisen att hon blivit av med smycken efter att en elinstallatör varit hemma hos henne vid 18-tiden på fredagskvällen. Mannen sa att han skulle kontrollera eluttagen i hennes lägenhet. Han uppmanade henne att stanna i köket medan han gick runt i hela lägenheten.

– Hon försökte väl följa efter litegrann men hon blev nog lite rädd för honom, säger Viveka Smidvall, förundersökningsledare vid polisen i Trelleborg.

Lucas Dietrichson
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons