Annons

Värnar om unik miljö vid Gamla Torg

I ett brev till byggnadsnämnden i Trelleborg skriver föreningen Gamla Trelleborg och vädjar om att den unika miljön vid Gamla Torg ska bevaras.
Trelleborg • Publicerad 10 januari 2006

Det var genom en artikel i Trelleborgs Allehanda som föreningen fick kunskap om planerna på en utbyggnad av Två Lejon vid Gamla Torg.

Det är Gamla Torg restaurang AB som driver Tobbes kök & pub som sökt bygglov för en veranda och en permanent uteservering.

Annons

Av ansökan om bygglov framgår det att bolaget vill bygga en veranda med plats för 40 sittande gäster på den del av huset som ligger väster om ingången, mot Norregatan. På den andra sidan om ingången är det tänkt att bli en permanent uteservering med 60 platser.

I sitt brev skriver föreningen Gamla Trelleborg att styrelsen är oroad över den positiva inställning som byggnadsnämndens ordförande Kjell Nilsson framfört om planerna.

Föreningen menar att en utbyggnad av det slag som bygglovet handlar om skulle innebära att den genuina miljön förändras och förstörs på ett avgörande sätt.

"Inför 750-årsfirandet av staden känns det mycket viktigt att man värnar om stadens äldsta samlingsplats, Gamla Torgs bebyggelsemiljö, så den blir levande då som nu" skriver föreningen i sitt brev till byggnadsnämnden.

Gamla Trelleborg beskriver miljön kring Gamla Torg i sitt brev till nämnden, och påpekar bland annat att bebyggelsen kring torget är stadens ursprungliga stadskärna.

"Man kan redan på 1700-talets kartor finna några av de byggnader som i dag finns kvar" skriver föreningen.

De övriga fastigheterna, Hellmanska huset samt såväl norra som södra delen av torget är genuin 1800-talsmiljö, som är väl värd att bevara, framhåller föreningen.

"Med något undantag har denna miljö, som en av de få i Trelleborg, kunnat bibehållas intakt genom pietetsfulla renoveringar och ett bra underhåll" skriver föreningen.

I brevet vädjar föreningen till byggnadsnämnden att värna om miljön kring Gamla Torg, som enligt brevet är unik för Trelleborg. Föreningen menar att nämnden i stället kan försöka hitta alternativa lösningar för att tillfredsställa restaurangens behov.

Föreningen är ingen remissinstans, påpekas också i brevet. Men styrelsen vill ändå yttra sig eftersom ett av syftena med Gamla Trelleborg är just att verka för bevarandet av äldre byggnadskultur i Trelleborg.

Annons

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons