Annons

Varnad läkare frias av rätten

Läkaren varnades först för att ha skrivit ut för stora mängder beroendeframkallande läkemedel till en patient med tidigare missbruksproblem. Men nu frias läkaren av Förvaltningsrätten.
Trelleborg • Publicerad 11 januari 2012
Foto: 

Trelleborgsläkaren skrev under 2008 ut stora mängder beroendeframkallande läkemedel till en patient med diagnosen ADHD. Patienten hade även ett tidigare missbruk bakom sig.

Patienten började efter en period med medicineringen att må sämre och andra vårdinstanser ifrågasatte valet av och mängderna av läkemedel. Efter att patienten lagts in för avgiftning och medicineringen trappats ner mådde han åter bättre.

Annons

Patienten anmälde läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, för fel i vården bland annat genom överförskrivning av beroendeframkallande läkemedel. HSAN beslutade i maj 2010 att varna läkaren för att han skrivit ut läkemedlen trots att patienten hade ett missbruk bakom sig.

Läkaren överklagade beslutet till Förvaltningsrätten. Han ansåg att valet av läkemedel var riktigt och att de ordinerade mängderna försvarbara. Enligt läkaren ska patienten inte ha följt instruktionerna för behandlingen utan på egen hand ökat doseringen.

Läkarens argument stöddes av utlåtande från Leif Lindström, professor och överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, och från Socialstyrelsen som menar att det saknas vetenskap och beprövad erfarenhet om hur den här typen av patienter ska behandlas. Det kan enligt Socialstyrelsen förklara de höga doserna av läkemedel.

Patienten ansåg dock att han själv aldrig begärt att få mer medicin utan att det varit läkaren som drivit på medicineringen.

Förvaltningsrätten valde att gå på läkarens linje och därmed upphävs HSAN:s beslut om varning.

Ann Ekstrand
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons