Annons

Varmt i pannan för smaklig spis

Värmen håller i sig. Men egentligen är vintern restaurang Tre lyktors tid. Och det klart. Kokt kalv i dillsås lockar kanske inte en het sommardag.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2006

Klockan börjar närma sig lunchtid. I köket på restaurang Tre lyktor står kocken Richard Jobson och portionerar ut dagens rätt. Än så länge har inte lunchgästerna riktigt börjat droppa in.

– Vi har det ganska lugnt. I stället för att ha ungefär 300 gäster under lunchen så har vi kanske trettio, fyrtio nu på sommaren, säger kocken Richard Jobson medan han klistrar dit små lappar med gästernas beställningar på en hylla så att han har dem nära till hands.

Annons

– När det är riktigt tufft så är det fullt med lappar här, säger han och pekar.

Hittills i dag är skörden skral: Richard Jobson har fått två beställningar. Men de lär bli fler. Det är riktigt varmt. I taket hänger en fläkt. Orörlig.

– Jag kan inte ha den på eftersom den gör att maten kallnar. Jag brukar gå ut på innergården om jag behöver svalka mig, säger Richard Jobson som intygar att han konsumerar en hel del vatten på jobbet nu under de heta sommardagarna. Och han är van vid värmen i det fönsterlösa köket, menar han.

När Richard Jobson kommer till jobbet på morgonen förbereder han dagens lunch: gör såser, kokar potatis. Tillagar kött. Det är köksmästaren som sätter ihop menyn.

– Han planerar en månad i taget. Då är det ju lite svårt att anpassa rätterna efter vädret. När det är varmt vill folk oftast ha mat som potatissallad, kassler och rostbiff. Men generellt käkar man nog ganska lite, forsätter han. På restaurangen är det främst husmanskost som gäller. I dag finns två alternativa dagens: Helstekt kotlett med skogsvampssås, stekt potatis och gurka eller kokt kalv i dillsås med potatis. På en bänk ligger en rejäl bit blodig biffstek som ska göras i ordning inför morgondagens lunch.

Bank- och affärsfolk på lunchpaus, tyska turister hör till de vanligaste sommargästerna, berättar Stefan Jönsson när han kommer in i köket. Han är alltiallo, säger han själv. Kör ut beställda luncher, hjälper till att portionera ut mat.

– Jag brukar åka till ungefär nitton olika adresser från väster till öster i Trelleborg. Nu brukar det bli ett hundratal portioner varje dag mot kanske 180 normalt, säger Stefan Jönsson medan servitrisen Nina Persson bär ut några av de tallrikar med mat som Richard Jobson gjort i ordning.

Ute i den murriga restauranglokalen sitter enstaka gäster.

– Klockan tolv är det ingen som är hungrig på sommaren, konstaterar restaurangägare Bengt Rosenkvist.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons