Annons

Värmen kan slå rekord i Falsterbo

Värmen och torkan är på väg att slå rekord på flera ställen i Skåne. I Falsterbo är det drygt fyra grader varmare än normalt, enligt Smhi.
Trelleborg • Publicerad 25 juli 2006

Smhi:s mätstationer i Falsterbo och Malmö är de som ligger närmast Trelleborg. Hittills i juli har man uppmätt temperaturer som ligger mycket över medel i Falsterbo.

6,4 milimeter regn har hittills fallit i juli månad. Det är 40 procent av vad som betraktas som normalt. 1983 var samma månad snäppet torrare. Då slogs rekordet med 7,4 milimeter nederbörd I Falsterbo.

Annons

– Rent allmänt så är det mycket varmt och torrt i hela Skåne. Det ställer till det för bönderna och ökar risken för skogsbränder, säger Isagel Cedefamn, meteorolog på Smhi till Trelleborgs Allehanda.

I Malmö är temperaturen 4,6 grader över medeltemperaturen och där har nederbördsmängden bara varit 10 procent av det normala. Bara 4,5 milimeter regn har fallit. I Lund är man på väg att slå ett verkligt rekord.

– Där har uppmätts en medeltemperatur hittills i juli på 21,3 grader. Når man 21,4 så är det den högsta noteringen sedan mätningarna påbörjades på 1860-talet, säger Isagel Cedefamn som trots det inte tror att några rekord är speciellt sannolika.

Med en vecka kvar av månaden menar hon att mycket fortfarande kan hända.

– Tittar vi på vad som händer de närmaste dagarna så ser det ut som om vädret kommer att bli ostadigare. På söndag eller i början av nästa vecka kan Skåne få stora mängder regn. Det är i och för sig svårt att säga eftersom det är ganska långt fram, säger hon. Klimatförändringar med en allmän temperaturhöjning kan vara en av förklaringarna bakom värmeböljan. Men även andra faktorer är viktiga.

– Hur låg- och högtryck rör sig spelar ju också in. Svängningar i temperaturen kan vara helt naturliga och det är svårt att säga vad som påverkar vad, säger Isagel Cedefamn.

Alltså. Den som längtar efter regn och svalka får förmodligen härda ut i värmen i några dagar till.

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons