Annons

Varmare att bada men vattnet har blivit sämre

Trelleborg • Publicerad 5 juli 2005

När badvattnet längs Trelleborgs kommun stränder börjat komma upp i badbara temperaturer har också kvalitén blivit lite sämre.

Det visar svaren på miljökontorets prover av badvattnet nu i veckan.

Annons

På fyra av fem stränder visar proverna att det blir anmärkning på badvattnets kvalité. Det handlar inte om att man ska hålla igen med att bada, men att vattnet kan innehålla mycket bakterier, utan att för den skull vara farligt.

Dalabadet var den badplats i Trelleborgs kommun som klarade sig bäst. Där blev det helt godkänt på vattnet, som dock bara höll 17,7 grader när provet togs, inte precis en temperatur där man vill ligga i och simma i timmar.

Övriga bad hade lite högre temperaturer. Vid Skåre skansar höll vattnet 18 grader, vid Gislövs strandmark var temperaturen 18,4 grader och vid Smyge havsbad 18,7 grader.

Varmast var vattnet vid Skateholm där temperaturen letade sig upp till 19,1 grader, en helt badbar temperatur för de flesta.

Veckans provtagningar var de tredje för årets säsong och även de med hittills sämst resultat. Vid första provtillfällen fick tre bad anmärkning och vid förra provtillfället för två veckor sedan, hade alla bad helt godkänt.

Hittills i år har inget prov visat på otjänligt badvatten i Trelleborgs kommun.

Provtagningarna i Trelleborg görs enligt EU: s bestämmelser, där även ofarliga bakterier kan göra att ett prov får anmärkning.

Det förs en diskussion inom EU om att bortse från de ofarliga bakterierna i provtagningarna i framtiden..

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons