Annons

Världen sedd genom en ruta

Seriernas inrutade men förtrollande värld har intagit bottenvåningen på Köpmansmagasinet. I dag öppnar en utställning som ska pågå fram till pingst.
Trelleborg • Publicerad 14 maj 2004
Bild: CLAES NYBERG
Bild: CLAES NYBERGFoto: 

Här har sköldpaddan Elvis flyttat in, sida vid sida med mjukisdjuret Ångest, ordlösa serier, en brudklänning för seriefreaks och annan kuriosa. Åtta serietecknare, fyra män och fyra kvinnor, deltar. Vissa tecknar på heltid, andra kombinerar sin konst med andra yrken, som illustratör, terapeut eller konstnär. Två serietecknare från Trelleborg ligger bakom den udda utställningen. Jenny Holmlund som TAs läsare känner igen från förra årets Kulturprisnomineringar och Tomas Nilsson som tecknat allt från graffiti till ordlösa serier. - Vi vill ge en rolig och varm inblick i seriernas värld. Därför har vi valt serietecknare som både står för det mer traditionella och det nyskapande, säger Jenny Holmlund som själv tecknar och illustrerar på heltid. Hon ligger också bakom den originella brudklänningen där brudbuketten är gjord av seriestrippar. Målet med utställningen var nämligen inte bara att hänga upp seriestrippar på väggarna utan att gå ett steg längre och skapa installationer och upplevelser. - Det gör serierna mer tillgängliga. Här borta har vi till exempel sköldpaddan Elvis fåtölj, med hans favoritgodis Polly. Många Metro-läsare som älskar Tony Cronstams Elvis känner säkert igen sig när de ser den, säger Jenny Holmlund. Tomas Nilsson bor fortfarande i Trelleborg och har alltid varit förälskad i serier. Han är inspirerad av franska och italienska serieklassiker och ställer ut en ordlös serie i en akvarelliknande stil. Bild:CLAES NYBERG - Det är första gången jag provar att teckna en serie utan ord. Det är verkligen en utmaning. Men det passar mig bra, jag pratar själv inte så värst mycket. Johanna Holmstedt är illustratör och hårdrocksgitarrist som tecknar ur ett homosexuellt perspektiv. Snart kommer hon ut med sitt första album. Hon har valt att göra en installation i form av en folkomröstning där publiken får rösta. - Homo brukar ju förknippas med sånt som är perverst, men jag gillar att leka med begreppen. Därför har jag vänt på dem i den här lilla folkomröstningen, säger hon med ett skratt. I ett hörn finns terapeuten Susie Rasmussons serie om Håkan & Ångest, där ångesten praktiskt nog har förvandlats till ett slags djur som det går att ta på. Andra som medverkar är Tobias Sjölund som tecknar välkända 91:an Karlsson, Gunnar Krantz som är konstnär och ställt ut på Louisiana och Moderna Museet, och Lovisa Witt som gör enkla men träffsäkra små serier. Man kan också få följa hur en serie blir till, från första utkastet, till färdig stripp. - Vi hoppas att den här utställningen ska vara både rolig och väcka nyfikenhet, säger Jenny Holmlund entusiastiskt. Det behövs inte minst i Trelleborg där det mesta var så lagom när jag växte upp.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons