Annons

"Varje årstid har sin charm"

Diset ligger tungt över Falsterbokanalens spegelblanka vatten. Bron som under sommaren åker upp och ned, likt en jojo, har obemärkt slumrat till. När turisterna är borta är det ännu en vardag för kanalens bofasta.
Trelleborg • Publicerad 5 februari 2009
Vattnet ligger spegelblankt och lugnet råder under Falsterbokanalens lågsäsong. Köldtåliga fåglar är de enda som guppar runt på vattnet så här års.
Vattnet ligger spegelblankt och lugnet råder under Falsterbokanalens lågsäsong. Köldtåliga fåglar är de enda som guppar runt på vattnet så här års.Foto: 
Handikappbadet och vandrarhemmet vid Falsterbokanalens sydvästra pirarm ligger öde under årets vintermånader.
Handikappbadet och vandrarhemmet vid Falsterbokanalens sydvästra pirarm ligger öde under årets vintermånader.Foto: 
Brovakt med rätt att måla Sven–Ove Jonsson målar sjömärken för glatta livet. 300 prickar ska sättas upp under våren. En ny färgleverans har precis kommit till Sjöfartsverkets lokaler. Men nu börjar nog även Sven–Ove Jonsson tycka att gult är fult. "Det är bara att fortsätta att kladda men nu vill jag gå över till en annan färg", säger Jonsson. Bilder Tomas Nyberg
Brovakt med rätt att måla Sven–Ove Jonsson målar sjömärken för glatta livet. 300 prickar ska sättas upp under våren. En ny färgleverans har precis kommit till Sjöfartsverkets lokaler. Men nu börjar nog även Sven–Ove Jonsson tycka att gult är fult. "Det är bara att fortsätta att kladda men nu vill jag gå över till en annan färg", säger Jonsson. Bilder Tomas NybergFoto: 
Marie Törnquist på turistbyrån håller öppet året runt. Men under vintertid ägnas dagarna främst åt stugbokningar, mejl och telefonsamtal.
Marie Törnquist på turistbyrån håller öppet året runt. Men under vintertid ägnas dagarna främst åt stugbokningar, mejl och telefonsamtal.Foto: 

- Varje årstid har sin charm, säger Marie Törnquist på turistbyrån vid Falsterbokanalen i Höllviken.

Sedan flera månader tillbaka har hon varit osedvanligt ensam i det lilla gråa huset vid kanalens nordöstra del.

Annons

- Det går inte att jämföra vintern med sommaren. Det är som natt och dag. På sommaren är hela butiken full av folk. En vill till Köpenhamn och en tysk vill att man ska boka tandläkartid åt honom. Nu kommer det in en och annan i veckan, säger Marie Törnquist.

På sommaren har hon två kollegor vid sin sida. I dag står hon ensam bakom disken. Turisterna som letar sig hit är få vintertid.

- Jag hade en tysk familj för någon vecka sedan som irrade omkring och ville ha hjälp. Och ibland kan lokalbefolkningen komma in och behöva hjälp med boende åt bröllopsgäster.

Marie Törnquist står dock inte sysslolös. Tiden före säsongen är oftast lika hektisk som sommarmånaderna. Stugor ska bokas och broschyrer ska tryckas. Granne med turistbyrån ligger sjöfartsverkets torn. Här spenderar Sven-Ove Jonsson åtskilliga sommardagar åt att släppa igenom en strid ström av fritidsbåtar.

Men sedan oktober månad gör han bara korta avstick till tornet. Huvudsysslan så här års är att måla sjömärken och stå för diverse underhåll i Sjöfartsverkets gula lokaler - ett stenkast bort.

- Nu går det sin gilla gång. De båtar som passerar nu är främst våra egna, marinens och sjöräddningens, berättar Sven-Ove Jonsson.

I klädd blå målardress är han i full färd med att måla "prickar" i en senapsgul färg.

- Det är ett rätt så tufft jobb. I tornet ska man vara vaksam. Men detta är mer kraftansträngning.

Sven-Ove Jonsson lämnas återigen ensam i Sjöfartsverkets lokal. De friska inslagen av hav och tång suddar snabbt bort målarfärgens starka doft. På bron passerar bilar snabbt förbi. Köer och yra turister verkar vara ett minne blott för ortens boende och personal. Men snart knackar ytterligare en säsong på Falsterbokanalens dörr.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons