Annons

Vargen kan ha återvänt till Smygehamn

För några veckor sedan såg Lotta Lundgren och hennes familj vad de tror är en varg utanför sin tomt en liten bit från skolan i Smyge. I lördags stod den där igen, på i princip samma plats. "Nu var vi många, både vuxna och barn som såg den”.
Trelleborg • Publicerad 18 november 2012

Lotta Lundgren och flera andra vuxna var inomhus hos grannen när ett gäng större barn som badat i en badtunna utomhus plötsligt kom in och berättade att det stod en varg på gångbanan utanför.

– Vi trodde först att de tramsade men sedan såg vi vuxna den också. Den drog sig bortåt cirka 20 meter och ställde sig en lång stund bredvid en sten. Sedan fortsatte den ut mot åkern och lufsade iväg norrut. Där var det förstås beckmörkt så vi kunde inte följa den längre, säger Lotta Lundgren som lyckades ta en bild med sin mobilkamera.

Annons

Dock var det på långt håll och väldigt mörkt så det är svårt att avgöra med hjälp av bilden om det verkligen var en varg eller inte. Någon i sällskapet kontaktade polisen redan på lördagskvällen och blev sedan uppringd av en vargexpert som gissade att om det var en varg så var den troligtvis ensam och på väg tillbaka i sitt eget spår.

– De sade att den inte är ett dugg farlig och skulle inte attackera, säger Lotta Lundgren.

Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Skåne, fick uppgifterna om den misstänkta vargen i Smygehamn på söndagseftermiddagen. Han fick även fotografier av spår som kan komma från en varg.

– De utesluter i alla fall inte att det var en varg. Jag ska dit och titta och leta efter spillning också. Vi har varit på flera ställen runtom och tittat på spår. De har varit stora nog för att vara varg och steglängden har varit lite längre precis som för varg, men det finns hundar som tar så stora steg också, påpekade Bertil Nilsson.

Han hoppas istället på att hitta spillning eller hår från den misstänkta vargen för att få fram dna. Med hjälp av DNA kan man sedan härleda vargens ursprung och släktskap.

– När det gällde Helsingborgsvargen för ett och ett halvt år sedan hittade man hår i ett staket. Det räckte för att få fram DNA och vi kunde härleda vargen till Brattforsreviret där den fötts något år tidigare.

Med hjälp av DNA har man också kunnat fastställa att det var en varg som rev ett större antal får vid Haväng för ett par veckor sedan. Men på länsstyrelsen är man osäker på om det är en eller till och med två vargar som rör sig i Skåne just nu.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons