Annons

Varg kan ha setts på Näset

Till mellan 70 och 75 procents säkerhet var det en varg som sågs i Skanör-Falsterbo den gånga helgen. Det menar skyddsjägaren Magnus Svärd. "Men för att vara helt säkra behövs DNA-spår", säger han.
Trelleborg • Publicerad 11 december 2012
En varg.
En varg.Foto: 

I helgen fick polisen ta emot flera tips från privatpersoner som sa att de sett en varg på Näset. Länsstyrelsens skyddsjägare Magnus Svärd, och viltspanaren Bertil Nilsson, gjorde en spårning i söndags kväll. Enligt Magnus Svärd tyder resultaten till mellan 70 och 75 procentens säkerhet på att det handlar om en varg.

– Spåravtryck och spårlängd tyder på det. Spårlängden hos en varg är ungefär dubbelt så stor som hos en hund. Men jag vill understryka att vi inte har hittat DNA i form av spillning eller hår. Så därför kan jag inte säga att vi har varg i Falsterbo, säger Magnus Svärd.

Annons

Han betonar att allmänheten inte behöver vara orolig. Däremot rekommenderar Magnus Svärd att hundägare håller sina djur kopplade när de är ute på promenad.

– Skulle man få syn på en varg ska man göra sig väl synlig, skrika lite grann, vifta med armarna och gå mot vargen. Då vänder den bort och springer iväg, säger han.

Om det är en varg som setts i Skanör-Falsterbo handlar det om en vandringsvarg, menar Magnus Svärd. Den rör sig för att leta efter en partner.

– Så hittar den ingen partner vänder den snart tillbaka, säger han.

Sedan i helgen har det enligt Magnus Svärd inte kommit in några nya vargobservationer från Skanör-Falsterbo. Det har heller inte hittats några rivna djur, som till exempel får.

– Men det är inte så konstigt. En varg har samma beteende som en hund. Den tar sitt byte och går bort och äter det i lugn och ro. Så det är väldigt svårt att hitta döda djur som en varg har ätit, säger han.

Maria Sällberg
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons