Annons

Varför vill du viga brudpar?

Helena Linge, andra vice förbundsordförande i Lärarnas riksförbund och lärare på Skegrie skola, har ansökt om att få bli borgerlig vigselförrättare i Trelleborg under perioden 2015-2018.
Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2014
Foto: Foto: Claes Nyberg

Varför vill du viga brudpar?

– Jag tycker det är fint att människor vill visa sin kärlek till varandra och har upplevt fantastiska ögonblick när jag varit med på bröllop och vigslar. Jag medverkar gärna till något av det största och vackraste två personer kan göra.

Annons

Behövs det fler vigselförrättare i Trelleborg?

– Jag har förstått att det inte är någon brist på dem i Trelleborgs kommun, men genom åren har jag vid ett par tillfällen stött på människor som tycker att det är lite jobbigt att man inte kan välja att vigas av någon som inte är partipolitiskt anknuten. Jag har funderat och kommit fram till att detta är något jag tänka mig att göra och på så sätt vara ett alternativ som ickepartipolitiker.

Du är sedan länge fackligt engagerad. Hur påminner de här två uppdragen om varandra?

– Att vara vigselförrättare är förtroendeuppdrag, på samma sätt som mitt jobb inom Lärarnas riksförbund är det. Precis som politikerna är jag förtroendevald och jag vet att länsstyrelsen tittar på den parametern, om man haft något förtroendeuppdrag, när de tar ställning till ansökan.

Är du själv gift?

– Ja, jag gifte mig kyrkligt för 20 år sedan.

Fotnot: Kommunstyrelsen ställer sig positiv till Helena Linges ansökan, men anser att de fyra politiker som i dag är vigselförrättare är tillräckligt. Slutligt beslut fattas av länsstyrelsen.

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons