Varför inte svenskt kött till våra barn?

Trelleborg • Publicerad 27 oktober 2005

Annika Olsson, en småbarnsmamma i Vellinge kommun, upprörs över att barnen sällan serveras svenskt kött på förskolorna.

" Här i Sverige blir vi ständigt itutade att svenskt kött är det bästa och att vi ska äta det. Varför ska inte våra barn få det bästa då?

Vellinge kommun har ett treårigt avtal med Servera R o S AB, en av de största matleverantörerna till restaurang- och storköksbranschen. De levererar alla råvaror utom mejeriprodukter till skolor, förskolor och vård och omsorg.

Varför valde ni just dem?

" De uppfyllde våra kvalitetskrav och har hög leveranssäkerhet, säger Eva Svensson, administrationschef på kommunkontoret. Dessutom har de bra allergifria alternativ och är villiga att anpassa sig till kundens önskemål.

Servera kan hålla låga priser genom import från hela världen. De erbjuder torskfilé från Kina, kyckling från Brasilien och Danmark, nötkött från Irland och pyttipanna från Belgien. Merparten grönsaker importeras från Danmark eller övriga EU. Men en del är svenskproducerat, bland annat bröd, korv, skinka, sidfläsk och vissa inlagda grönsaker.

Är det inte bättre att köpa kött och grönsaker från lokala producenter?

" Vi får tyvärr inga anbud från lokala producenter. Alla har möjlighet att lämna anbud på hela eller delar av underlaget, men förvånansvärt få gör det.

Har ni någon policy för ekologiska produkter?

"Nej, det är upp till varje kök om man vill köpa in det. Servera har en del ekologiska produkter, och vissa köper ekologiska grönsaker ibland. Min uppfattning är att personalen tycker det är dyrt, nästan dubbelt så dyrt som vanliga råvaror.

Kommuner måste annonsera inom hela EU när det handlar om så stora belopp som matförsörjning av en hel kommun. Alla ska ha rätt att lämna anbud, nationellt hänsyn får inte tas. Ekologiska produkter kan finnas med som krav men det måste uttryckligen stå att både KRAV-märkt eller likvärdiga produkter godtas.

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.