”Varför inte göra något enkelt?”
Smyge fisk och rökeri är tillsammans med vandrarhemmet den enda kund-inriktade verksamheten på Smygehuk som har öppet året runt. Den här förmiddagen är röken igång för fullt. Henrik Sörensson lyfter ut färdigrökt lax och torskrom. Till butiken kommer en jämn ström av kunder.
– Antalet besökare i Smygehuk ökar för varje år men ytorna blir inte större. Man måste organisera med toaletter och parkering, säger Camilla Möller.
Hon tror att många idéer och planer för Smygehuk börjar i fel ände med storslagna och kostsamma investeringar.
– Nu för tiden ska allt kosta så mycket, vara stort och lyxigt. Varför inte göra något enkelt? undrar Camilla Möller.
– Det finns många småsaker man kan göra här. Ordna med grillplatser, göra i ordning gångarna, sätta fler bänkar längs vattnet och fler soptunnor, säger Henrik Sörensson.
Ett annat område att förbättra är det första intrycket som besökarna får när de svänger ner från vägen.
– När man kommer till Sveriges sydligaste udde är det inte så kul att man möts av en tom grusplan, säger Henrik Sörensson.
Camilla och Henrik är överens om att det inte får bli för mycket tingeltangel på Smygehuk. Det som kommer till ska vara enkelt, skånskt och genuint.
– Och det ska inte vara för många byggnader. Folk ska kunna se havet, säger Camilla Möller.
Vad håller tillbaka utvecklingen?
– Hela tiden kommer det tillbaka till att det inte finns någon detaljplan för området. För ett par år sedan jobbade man med det men sedan hände inget, säger Camilla Möller.