Annons

Varför bloggar så många unga tjejer?

Elza Dunkels är internetforskare vid Umeå universitet. TA har pratat med henne om unga tjejers fascination av bloggosfären.
Trelleborg • Publicerad 19 augusti 2011
Foto: Pelle Lindblom

Det känns som att det blivit en explosion av unga tjejer i bloggvärlden, hur ser du på det?

– Ja, det stämmer. Det har spritt sig, och det är inte bara kända personer som tjänar pengar på bloggen som gör det, utan många som också bloggar för en mindre publik. Det handlar om att uttrycka sig, sina tankar och det man funderar på. Det tror jag är den främsta funktionen med att blogga. Men behovet av att uttrycka sig i alla tider har varit ett grundläggande behov hos människan.

Annons

Varför är det så många tjejer som börjar blogga?

– Kvinnor och särskilt unga tjejer är en marginaliserad grupp och får inget större talutrymme i samhället, eller på skolan för den delen. Flickor har hälften så stort talutrymme som pojkar i skolan och kvinnor syns mindre i media än män. Det blir då en arena där de inte behöver passera så mycket hinder. Det klart att det är locknade.

Vad är negativt och positivt med att blogga?

– Att det blir reaktioner kan många tycka är jobbigt. Både i media och i kulturdebatten har ett starkt motstånd mot unga tjejers bloggar synts. Kanske har det lugnat ner sig lite det senaste året, men många har uttryckt sig väldigt nedsättande.

– Det positiva handlar främst om att få en arena att uttrycka sig på. Men det leder också till vänskap, man hittar folk som tänker som en själv och kan spegla sig i andra och arbeta fram sin egen identitet. På så sätt kan det också ge bättre självförtroende. Det finns någon som lyssnar på just mig, även om det inte är 10 000-tals utan kanske bara 13 så känns det bra.

Flera stora bloggar fokuserar på utseende, hur ser du på det?

– Man måste försöka se det i ett större perspektiv. Vuxna har alltid oroat sig för vad unga läser och hur de ska påverkas. Men det har visat sig att det inte handlar om så stor påverkan som man trott. När jag var ung lånades vissa böcker inte ut på biblioteket, till exempel Kitty-böcker, men idag anses de helt oskyldiga och som en bra ingång till läsning.

Jag skulle hellre vilja se bloggandet som en spegel av samhället vi har skapat. Det finns stora krav på att man ska ha koll på sitt utseende och i medelklassen ska man ha en smal och vältränad kropp. Det är det som syns och det påverkar, men inte enskilda yttringar som bloggar. Jag försvarar inte skönhetsidealen som sprids via de här bloggarna, bara deras rätt att uttrycka sig och att möjligheten ska finnas.

Hur ser du på en motreaktion mot de här bloggarna?

– Jag tycker att det är fantastiskt att det finns någonstans där unga kan reagera när de inte håller med om något. De här unga tjejerna [Nelly Fritz och Anna Svärd] är i samma situation som andra unga bloggande tjejer, det är jättebra att de reagerar.

Annons

Vad har du för råd till oroade föräldrar?

– Ta ett djupt andetag och fundera på om det verkligen är så farligt. Försök få barnen att berätta och på så sätt få bloggen filtrerad genom barnens ögon. Man kan gå in själv och läsa, men många bloggar som barnen läser är så annorlunda mot det vi vuxna generellt sett läser så man kan bli förskräckt. Det är bättre att ta hjälp av barnet och fråga: vilka bloggar läser du? Varför är de så kul? Och visa ett positivt intresse istället för att man reagerar instinktivt på vad man kan tycka är för mycket urringningar och svälttips. Det är också viktigt att komma ihåg att vi inte påverkas så extremt mycket av enskilda kulturyttringar.

Ossian Sandin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons