Annons

Våren hälsas med eldkonst

I år blir det eldartister från Malmö som tänder majbålet på Trelleborgen. Men exakt hur det ska gå till vill de inte berätta i förväg.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2009
Ylva Kristina Ekelund, Jörgen Flink och Peter Ross Lindholm kommer alla att delta i valborgsfirandet på Trelleborgen. Foto: Tomas Nyberg
Ylva Kristina Ekelund, Jörgen Flink och Peter Ross Lindholm kommer alla att delta i valborgsfirandet på Trelleborgen. Foto: Tomas NybergFoto: 

I år blir sjätte året i rad som valborg firas på Trelleborgen. Förutom sång av Trelleborgs kammarkör och tal av Joakim Bäckström väntar som vanligt uppträdande av eldartister. I år kommer de senare från Malmögruppen Drakfolket.

– Det är också de som tänder bålet, men de vill inte berätta för mig hur de tänker göra. "Det får du väl se" säger de bara, berättar borgfrun Ylva Kristina Ekelund.

Annons

Hon berättar att eldkonsten är ett sätt att tillföra något extra.

– Eld hör ju valborg till, säger hon.

Unikt för årets firande är att kulturnämndens ordförande Rolf Persson (SPI) ska tillkännage vilket som blir entréhusets nya namn. Enligt kulturchef Jörgen Flink har det kommit in flera bidrag i namntävlingen.

En annan nyhet är att både museet och långhuset kommer att vara öppet under kvällen. På området ska det finnas grillplatser där besökarna kan grilla mat de själva tagit med.

– Det kommer att kosta 40 kronor att komma för vuxna. Det är ju helt enkelt för att få ihop ekonomin. Vi hoppas att det inte avskräcker utan att folk tycker att upplevelsen är värd det, säger Jörgen Flink.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons