Annons

Våren är redan på gång

Den som letar efter vårtecken ute i naturen får leta länge. I kommunens växthus har våren däremot redan spirat i flera månader och blommorna är utslagna sedan länge.
Trelleborg • Publicerad 10 februari 2011
Jürgen Markner åker skytteltrafik med sin skottkärra för att rensa ut blommor som redan är färdiga eller som drabbats av svamp.
Jürgen Markner åker skytteltrafik med sin skottkärra för att rensa ut blommor som redan är färdiga eller som drabbats av svamp.Foto: Claes Nyberg
Rader av Echeveria elegans är på väg upp.
Rader av Echeveria elegans är på väg upp.Foto: Claes Nyberg
En lila pensée tittar fram.
En lila pensée tittar fram.Foto: Claes Nyberg
En Euphorbia hybride har redan börjat blomma.
En Euphorbia hybride har redan börjat blomma.Foto: Claes Nyberg

– Det kommer flera blommor hela tiden, de kommer varje dag nu, säger Jürgen Markner, trädgårdsmästare i Trelleborgs kommun.

I kommunens stora växthus står penséer i långa rader. 46 000 närmare bestämt, i en rumstemperatur på tre grader och med ständig fukt i luften. Redan i december började de blomma, vilket gör att Jürgen Markner har fullt upp med att kasta flera skottkärror med för tidigt komna färdigvuxna penséeblommor.

Annons

– Man besprutar dem med tillväxthämmande medel för att hålla dem nere, annars går det inte att stoppa dem, säger han.

Trots det växer de färggranna blommorna så det knakar. Och anledningen till att det blev just penséer som i ett överväldigande antal huserar i växthuset är enligt Jürgen Markner att de inte kräver lika stor omsorg som andra växter.

– Vi beslutade att i år kör vi bara med penséer, de är mycket lättare att sköta om, säger han.

Jürgen Markner menar att om det inte vore för vädret så skulle blommorna redan nu kunna placeras utomhus i kommunens krukor.

– Blommorna är redan färdiga, men vi har än så länge många månader kvar innan de kan placeras utomhus. Och några av dem har börjat få svamp så jag får glesa ut deras antal genom att flytta fler växter till andra växthus.

Än så länge är det bara penséer och några andra växter, bland annat av sorterna Echeveria och Euphorbia, som huserar i växthuset. Men om några månader kommer Jürgen Markner att få fullt upp när blomsorterna flerdubblas.

– Till sommaren brukar vi få in 25-30 olika sorters blommor att ta hand om.

Louise Löfgren
Karl Eckhardt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons