Annons

Våren är kommen till växthuset

Trelleborg • Publicerad 6 november 2006
Saknar du våren? Ta en tripp till kommunens växthus, dit har våren redan kommit.
Saknar du våren? Ta en tripp till kommunens växthus, dit har våren redan kommit.Foto: 
Blått och vitt i all ära, även gula penséer har sin självklara plats i växthuset.
Blått och vitt i all ära, även gula penséer har sin självklara plats i växthuset.Foto: 
Alla blommor har inte slagit ut. Här ett gäng tusenskönor som väntar på rätt läge.
Alla blommor har inte slagit ut. Här ett gäng tusenskönor som väntar på rätt läge.Foto: 
Blommande penséer i långa rader. Blomningen i Trelleborgs växthus har kommit längre än vanligt i år. Tidigarelagda planteringar och gynnsamma temperaturer är förklaringen. Men blomningen kommer inte för tidigt, säger trädgårdsmästare Jürgen Markner. De små blommorna klarar utan problem en köldknäpp eller två. Till våren ska blommorna planteras ut i stadens rabatter, och då är de ungefär dubbelt så många som vanligt. Anledningen är firandet av Trelleborgs 750-årsjubileum. BILD: CLAES NYBERG
Blommande penséer i långa rader. Blomningen i Trelleborgs växthus har kommit längre än vanligt i år. Tidigarelagda planteringar och gynnsamma temperaturer är förklaringen. Men blomningen kommer inte för tidigt, säger trädgårdsmästare Jürgen Markner. De små blommorna klarar utan problem en köldknäpp eller två. Till våren ska blommorna planteras ut i stadens rabatter, och då är de ungefär dubbelt så många som vanligt. Anledningen är firandet av Trelleborgs 750-årsjubileum. BILD: CLAES NYBERGFoto: 
De vita penséerna är svårast att odla.
De vita penséerna är svårast att odla.Foto: 
Blått är Trelleborgs färg, och därför blir det mycket blått i samband med jubileet.
Blått är Trelleborgs färg, och därför blir det mycket blått i samband med jubileet.Foto: 

TRELLEBORG

En försmak av våren. Och av de blomsterarrangemang som ska pryda staden under 750-årsjubileet.

Annons

I kommunens växthus på Granlunda blommar redan penséerna i mängder. Även om de flesta ännu inte har sett dagens ljus har flera redan börjat blomma, redo att förgylla Trelleborg under stadens 750-årsjubileum.

– Vi började sätta blommorna i september. Vi var tidiga i år och ligger långt framme, säger kommunens trädgårdsmästare Jürgen Markner.

Förutsättningarna, med högre temperaturer än vanligt, har också varit gynnsamma. Och även om vädret blir bistrare kommer blommorna med största sannolikhet att överleva vintern.

Och blommorna behövs. I vår ska nämligen dubbelt så många blommor som vanligt sättas ut i stadens rabatter. Antalet penséer uppskattar Jürgen Markner till cirka 140 000. Anledningen till satsningen är Trelleborgs 750-årsjubileum.

– Det är en jättesatsning som görs i Trelleborg, det är ganska fantastiskt, säger Jürgen Markner.

Mycket av blomsterprakten går i blått och vitt, färgerna i Trelleborgs kommunflagga. Men även penséer i gult pryder de stora växthusen och även rabatterna framåt vårkanten.

Under jubileumsåret ska krokus i vitt och blått pryda en 65 meter lång rabatt vid den västra infarten till Trelleborg.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons