Annons

Vårdutbildningarna ska bli mer attraktiva

Genom ett samarbete mellan vårdarbetsgivare, kommuner och skolor hoppas man göra vårdutbildningar på gymnasienivå mer attraktiva. Nu har Söderslättsgymnasiet blivit certifierat för att kalla sig vård- och omsorgscollege.
Trelleborg • Publicerad 17 december 2009

TRELLEBORG. Sedan tidigare finns det ett samarbete mellan företag och Trelleborgs, Vellinge och Svedala kommuner när det gäller tekniska gymnasieutbildningar kallat Teknikcollege. Nu har ett liknande samarbete startats för vård- och omsorg.

– Genom att vi är ett certifierat vård- och omsorgscollege så säkerställer man att den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen håller hög kvalitet med bra handledare, säger Mattias Rådmark, rektor för vård- och omsorgsutbildningen på Söderslättsgymnasiet.

Annons

Tanken är att de arbetsplatser som man samarbetar med och som tar emot praktikanter från utbildningarna ska kunna utbilda sina handledare via vård- och omsorgscollege.

– Ut mot arbetsmarknaden innebär VO-college en extra kvalitetsstämpel, menar Mattias Rådmark.

Förutom satsningen på utbildade handledare vid praktik kommer VO-college satsa på internationella kontakter.

– Vi har redan ett samarbete med Tyskland och kommer kunna skicka elever utomlands för praktik. Vi har även inlett ett samarbete med Danmark, säger Mattias Rådmark.

Det nära samarbetet med arbetsgivare inom vårdsektorn gör också att man kommer att anpassa utbildningen efter vilken efterfrågan på vårdpersonal som finns över tiden.

– Om exempelvis lasarettet behöver fler undersköterskor så kan vi skapa kurser för att förbereda våra elever för den typen av vård, menar Mattias Rådmark.

Vårdgymnasieutbildningen i Vellinge är på väg att avvecklas men samarbetet mellan Trelleborgs och Svedalas utbildningar kommer att öka. Även mellan gymnasiets vårdutbildningar och vuxenutbildningen kommer man samarbeta mer.

– Lärarna har skapat ett arbetslag och man kommer att ha fler kurser tillsammans framöver, säger Mattias Rådmark.

Alla som gått VO-college kommer förutom sina vanliga betyg även få ett diplom som talar om att man gått en certifierad vårdutbildning.

Johan Silfversten Bergman
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons