Vårdkonfliktens parter ska träffas under dagen

De skånska parterna i sjukhuskonflikten, som började på måndagen, träffas i dag för att försöka utröna vad i strejken som kan vara samhällsfarligt.
Trelleborg • Publicerad 22 april 2008
Tomma rum på lasarettet. På tisdagen ska man undersöka om något i strejken är samhällsfarligt.
Tomma rum på lasarettet. På tisdagen ska man undersöka om något i strejken är samhällsfarligt.Foto: 

Centrala nämnden för samhällsfarlighet tog i går upp alla dispensansökningar med hänvisning till samhällsfarlighet, men skickade tillbaka dem till parterna som anses ha större inblick och möjlighet att avgöra frågan.

Om Vårdförbundet och arbetsgivarsidan inte själva kan göra det är nämnden beredd att behandla dispensansökningarna igen. Vårdförbundet har varslat närmare tusen av sina skånska medlemmar om strejk, men när denna inleddes i går kunde bara 700 lämna sina jobb. Resten, bland annat personalen på akutmottagningarna i Ystad och Helsingborg, hölls kvar med hänvisning till samhällsfarlighet.

Första strejkdagen förflöt relativt lugnt i Skåne. Universitetssjukhuset i Malmö hade då fått ta emot ett femtiotal patienter från andra sjukhus i länet, Universitetssjukhuset i Lund närmare ett hundratal. Trycket på akutmottagningarna i Malmö och Lund blev så hårt som fruktat.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.