Annons

Vårdkonflikten hettar till

Ett dygn utan medlingsmöten. Mer behövdes inte för att vårdkonfliktens parter skulle drabba samman i olika medier. Arbetsgivarna talade om 4000 inställda operationer medan facket krävde skadestånd för strejkbryteri.
Trelleborg • Publicerad 8 maj 2008

Över 4000 operationer och nästan 12000 undersökningar har ställts in till följd av vårdstrejken enligt en sammanställning gjord av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Några allvarliga tillbud är inte kända enligt Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Annons

"Men det kan bli svårare ju längre tid som går och köerna ökar allt mer", kommenterar hon i ett pressmeddelande. Samtidigt meddelar Vårdförbundet att man stämmer Krokoms kommun i Jämtland för strejkbryteri då skyddsarbete beordrats utan en riktig motivering.

– Vi kommer att kräva stora skadestånd, säger Vårdförbundets länsordförande Kristina Fluur Hedman till SVT:s Mittnytt.

En handfull liknande tvister om beordrat skyddsarbete, som kan leda till skadeståndskrav, har blossat upp även i Skåne, Umeå, Västmanland och Värmland, berättar Vårdförbundets vice ordförande Ingrid Frisk för TT.

Arbetsgivare ska enligt Frisk ha missbrukat möjligheten att ge order om skyddsarbete, som syftar till att i akuta lägen kunna utföra sjukvårdsinsatser med hjälp av personal som tagits ut i strejk.

– De har beordrat in skyddsarbete lite hipp som happ. När man vet att det är något enligt plan på gång, som inte går att skjuta på, ska man begära dispens inte ge order om skyddsarbete. Frisk menar att det är en medveten strategi från motpartens sida.

– Det är en form av maktutövning. Det förstör strejken. Man återgår till arbetsgivarens rätt att leda och fördela, tillägger hon.

Drygt 7000 sjuksköterskor, röntgensköterskor och biomedicinska analytiker har tagits ut i strejken. Därtill har Vårdförbundet varslat om en utvidgning av strejken från den 16 maj.

Medlarna i konflikten har i veckan träffat parterna vid flera tillfällen, men inte på torsdagen. Enligt SKL och Vårdförbundet har nya möten bokats till "senast på måndag".

Joakim Goksör / TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons