Annons

Vårdens sparpaket skjuts upp till augusti

Det särskilda boendet Allmogen kommer att börja avvecklas redan nästa vecka. Övriga punkter för att spara 3,9 miljoner kronor i vård- och omsorgsnämnden ska tjänstemännen räkna mer på.
Trelleborg • Publicerad 24 juni 2009
Foto: 
Per Grönlund (SPI) hoppas att låg hyra för Borgvallens framtida LSS-boende ska hjälpa till att minska utgifterna för nämnden. "Trelleborgshem köpte den byggnaden så pass billigt att man bör räkna fram en bra hyra", anser han.
Per Grönlund (SPI) hoppas att låg hyra för Borgvallens framtida LSS-boende ska hjälpa till att minska utgifterna för nämnden. "Trelleborgshem köpte den byggnaden så pass billigt att man bör räkna fram en bra hyra", anser han.Foto: 

TRELLEBORG. Efter att beslutet om en halvering av årets sparbeting togs i kommunfullmäktige har vård- och omsorgsförvaltningen fått räkna om budgeten. Men resultatet på tisdagens nämndsmöte var inte tillfredsställande.

– Det blev ju brått. Vi vill att man ska göra en ordentlig konsekvensbeskrivning över vad det nya sparbetinget innebär för verksamheten, säger Per Grönlund (SPI), nämndens ordförande.

Annons

Av de 3,9 miljoner kronor som ska sparas kommer 1,2 miljoner från avvecklingen av det särskilda boendet Allmogen. Avvecklingen skulle ha skett vid årsskiftet, men kommer att inledas redan om en vecka. De tre brukarna på korttidsboendet får flytta till Silverängens äldreboende på Fagerängen och personalen, motsvarande fem årsarbetare, kommer att erbjudas tjänster på andra boenden.

Resten av sparpaketet ska tjänstemännen räkna på igen. Det handlar bland annat om återbetalning av hyror som vård- och omsorgsförvaltningen inte känt till.

– Vi har en fordran på Trelleborgshem på två miljoner som är feldebiterad, säger Per Grönlund som också hoppas på minskade utgifter genom att hyra lokaler direkt av Trelleborgshem istället för genom fastighetskontoret.

När nämnden sammanträder i augusti ska beslutet om sparpaketet tas. En del administrativa tjänster kommer man att skära in på, liksom tillsättning av vikarier i vården. Per Grönlund räknar med att all fast vårdpersonal kommer att få behålla sina jobb "i varje fall det närmaste året" och att kvaliteten i vården inte ska påverkas.

Både majoritet och opposition var eniga om beslutet att återremittera sparpaketet som därmed får mindre effekt över året.

– Vi är angelägna om att få ett beslut. Samtidigt har vi uppgifter som inte är fullständiga och vi vill inte spara mer än vi behöver, kommenterar biträdande socialchef Cathrine Eriksson, ansvarig för vård och omsorg.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons