Annons

Vården kämpar för att klara ekonomin

Lägre bemanning, sämre öppettider i receptionen på Akka, restaurangen på Smygehem stängs för allmänheten och insatser läggs ut på entreprenad. Det är några av åtgärderna vård- och omsorgsnämnden tittar på för att klara ekonomin de kommande åren.
Trelleborg • Publicerad 14 juni 2007

Vård- och omsorgsnämnden klubbade i onsdags igenom budgeten för 2008 och flerårsplanen för 2009-2010. Till nästa år ska verksamheten spara runt två procent av kostnaderna eller motsvarande nio miljoner kronor. Det motsvarar 25 årsarbetare.

Behoven inom LSS ökar mest medan behoven inom äldreomsorgen ser ut att ligga på en oförändrad nivå fram till 2015. Det innebär att det är äldreomsorgen som får dra det tunga lasset när nämnden nu ska spara: 11 miljoner kronor mindre i ramarna för 2008 enligt budgeten.

Annons

– Jag tror att vi ska klara en del av detta genom att se över våra serviceinsatser som till exempel matdistribution och inköp. Det ska inte gå ut över kvaliteten i vården, säger socialchefen Karin Cederholm.

Minskad bemanning på nätter, restriktivitet i tillsättning av vikarier samt att man inte återbesätta tjänster när anställda slutar är några av förslagen för att spara pengar. Detta skulle innebära att bemanningen på vissa enheter sänks och det kan få konsekvenser för kontinuiteten gentemot de gamla.

Dessutom föreslås restaurangen på Smygehem stängas för allmänheten och på Akka vill man införa kortare öppettider i receptionen. Som ett led i att försöka dra ner på kostnaderna tittar vård- och omsorgsnämnden även på olika områden som kan skötas i privat regi. Först ut är matdistributionen. I dag kostar hanteringen 11-15 miljoner kronor per år. Genom att hitta en ny lösning för distributionen beräknas nämnden kunna spara hälften av dagens kostnader. Nämnden har gett förvaltningen i uppdrag att upphandla matdistributionen och det nya systemet ska kunna vara i gång under nästa år. Socialdemokraterna vill att frågan ska utredas ytterligare och reserverade sig mot beslutet.

Förutom matdistribution kommer nämnden att titta vidare på möjligheterna att privatisera städ, tvätt, inköp och restaurangverksamhet.

– Vår personal ska göra det de är bra på: Vårda de som har det allra svårast, säger Karin Cederholm.

År 2009-2010 stiger nämndens kostnader på grund av att man bygger två nya LSS-boenden och ett särskilt boende. För att inte behöva spara mer pengar måste fullmäktige utöka nämndens ramar. "Sänkta budgetramar äventyrar kvalitet och rättssäkerhet" skriver nämnden i sin budget.

Trots det ansträngda ekonomiska läget ser Karin Cederholm och nämndens ordförande Per Grönlund (spi) på framtiden med tillförsikt.

– Jag är inte särskilt orolig. Jag utgår från att vi får förutsättningar att göra detta på ett bra sätt, säger Karin Cederholm.

– Har man bra idéer brukar det alltid lösa sig, säger Per Grönlund.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons