Annons

Vårdelever fick inspiration till det lilla extra

På måndagen var det dags för komvux vårdelever att titta utanför boxen, låta sig inspireras till en bredare syn på vårdyrket och titta lite i kristallkulan på kommande välfärdsteknik.
Trelleborg • Publicerad 9 december 2019
Enhetschef Mikael Karlsson från socialförvaltningen berättade om de tekniska hjälpmedlens snabba utveckling på vård- och omsorgsområdet.
Enhetschef Mikael Karlsson från socialförvaltningen berättade om de tekniska hjälpmedlens snabba utveckling på vård- och omsorgsområdet.Foto: Lars Thulin

Till inspirationsdagen hade vård- och omsorgscollege bjudit in både externa föreläsare, kommunens bemanningsenhet som lockade med sommarjobb och facket Kommunal.

– Det vi vill inspirera till är att kunna ge både verksamheterna och vårdtagarna det där lilla extra. Och det finns ju ämnen som externa föreläsare kan bättre än vi lärare, förklarade Jonna Ohlin som ansvarade för eventet, som hade ett femtiotal besökare från både komvux och vård- och omsorgsprogrammets avgångsklass.

Annons

Under morgonen fick eleverna höra undersköterskan Cecilia Welén berätta hur hon jobbar med kost och nutrition, och sedan Mikael Karlsson från socialförvaltningen berätta om välfärdsteknik.

– Det är alltid bra att bli påmind om vad man ska tänka på vad gäller kosten. Alla som bor på ett boende är ju inte likadana, menade Komvuxeleven Heléne Nilsson.

– Kost och motion kan vara lika viktigt som medicin. Det är något som ibland glöms bort i den här läkemedelsvärlden, menade klasskamraten Malin J Lindstedt, som själv främst inspirerats till fortsatta studier.

I korridoren minglade komvuxeleverna Malin J Lindstedt och Heléne Nilsson i väntan på nästa föreläsning.
I korridoren minglade komvuxeleverna Malin J Lindstedt och Heléne Nilsson i väntan på nästa föreläsning.Foto: Lars Thulin

Vad är då välfärdsteknik? Det handlar om teknik – företrädesvis digital – som underlättar livet för vårdtagare och därmed minskar behovet av vårdinsatser.

– När befolkningen åldras och resurserna och skatteintäkterna krymper, då är välfärdstjänsterna ett sätt att rädda oss ur knipan, menade föreläsaren Mikael Karlsson.

Redan i dag har omkring 1 250 vårdtagare i Trelleborg någon form av teknik som trådlösa trygghetslarm, kameror eller GPS-baserade spårsändare. Och vi lär se mer av automatiserad handläggning och vårdplanering, digitala signeringslistor för personalen och larm som går igång inte bara vid fall utan även olika typer av sjukdomar som epilepsi.

– Hur hanterar man det här med integriteten när man sätter in kameror i hemmet? undrade någon.

– Varför tror du att man har kameran? frågade Mikael Karlsson.

– För tillsynen?

– Helt rätt, sa Mikael Karlsson. Och det krävs alltid samtycke från vårdtagaren, ett samtycke som man när som helst kan ta tillbaka.

Annons

I dagsläget har omkring 25 personer i kommunen en trygghetskamera för stillbilder monterad, kopplad till en trygghetsjour.

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons