Annons

Vårdcentraler öppnar för alla – mot sin vilja

Valens läkargrupp har nyligen låst upp dörren. Nu förbereder även Kattens läkargrupp för att i maj nästa år ta emot alla patienter som vill lista sig på vårdcentralen. Men det är under tvång som de två privata vårdgivarna ansluter sig till Hälsoval Skåne.
Trelleborg • Publicerad 18 september 2010

Den patient som går in på Region Skånes hemsida och söker sig fram till vårdcentralerna i Trelleborg kan läsa ”fullistad” intill Kattens läkargrupp. Cirka 7 000 patienter är idag listade hos Katten. I maj nästa år måste vårdcentralen öppna dörren för alla. Det innebär att vårdcentralen blir större.

– Antalet patienter blir obegränsat och det är därför vi annonserar efter en fjärde doktor, säger Lars Tengryd, en av ägarna till Kattens läkargrupp.

Annons

Det innebär också att vårdcentralen kommer att bygga ut och använda hela bottenvåningen i lokalerna. Efter en reform i början av 1990-talet övergick mycket verksamhet från landstingen till kommunerna, vilket innebar att Kattens läkargrupp krympte.

– Vi återgår nästan till vår ursprungliga storlek, säger Lars Tengryd.

Det är inte med glädje som vårdcentralen ansluter sig till Hälsovalet. Kattens läkargrupp har ett familjeläkaravtal med Region Skåne som går ut 2012. Men i våras kom nya regler som innebär att en vårdcentral som inte ansluter sig till Hälsovalet före 1 juli 2011 blir av med sina listade patienter.

– Jag tycker att det är fult att köra över giltiga avtal utan någon förhandling. Men vi accepterar det hela. Vi vet att om inte vi klarar det så klarar ingen annan det heller, säger Lars Tengryd.

Han har tidigare sagt till Trelleborgs Allehanda att han inte vill att Kattens läkargrupp blir större.

– Egentligen vill jag inte det. Men nu är vi nödd och tvungna.

Samma inställning har Reimar Wesemann, verksamhetschef på Valens läkargrupp. Valens familjeläkaravtal med Regionen skulle ha gått ut vid årsskiftet, men kliniken valde att ansluta sig till Hälsovalet den 1 september. Reimar Wesemann ser även fördelar med Hälsovalet. Hälsovalsmottagningar måste knyta kontakter med sjukgymnast, psykolog och arbetsterapeut. Valens läkargrupp har gått ett steg längre och anställt egna specialister.

– Det har blivit en liten stimulans. Nu har vi de specialiteterna här på plats och man kan diskutera patienter med varandra. Det går också snabbare för patienterna att få komma dit än att behöva remitteras vidare, säger han.

Förutom regeln om att inte kunna neka någon att lista sig på vårdcentralen måste Hälsovalsmottagningar ha en jourberedskap. De offentliga vårdcentralerna Fagerängen, Anderslöv, Centrumkliniken, Vellinge och Bokskogen gick förra året samman om en helgmottagning i Centrumklinikens lokaler. Den har Valens läkargrupp gått med i och Kattens läkargrupp kommer att göra det.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons