Annons

Vårdcentraler kommer inte åt journaler

Tekniska problem på hälften av Region Skånes 100 vårdcentraler gör att personalen kommer inte åt patientjournalerna.
Trelleborg • Publicerad 7 september 2010

Felet finns på ungefär hälften av de 100 vårdcentralerna i Region Skåne.

På Anderslövs vårdcentral märkte personalen efter helgen att datasystemet var långsamt. På tisdagen gick det inte att arbeta.

Annons

– Vi har inte haft datorerna igång på hela dagen. Patienttelefonen har också varit ur funktion, så vissa har inte kommit fram när de ringt oss, säger Margareta Eliasson, som vid 15-tiden ändå lyckats komma in systemet.

Läkarna i Anderslöv har fått skriva ut recept för hand, i den mån det varit möjligt utan att behöva titta i journalerna.

Vad tycker du om att systemet kan haverera så här?

– Det är alldeles fantastiskt otroligt. Vi är väldigt kritiska, säger Margareta Eliasson.

Patienter på Centrumkliniken och Fagerängens vårdcentral har även de drabbats av haveriet.

– Akuta patienter tar vi hand om. Är det patienter som kommer på sin årliga kontroll och där doktorn inte känner patienten så får de en ny tid, säger Anna Krämer, verksamhetschef på Fagerängens vårdcentral i Trelleborg.

Kan det påverka patientsäkerheten?

– Bra fråga. Kommer vi inte åt journalerna så är det ju inte bra, svarar Anna Krämer.

Problemen har uppstått i samband med en förbättring av IT-systemet. Vid 15.30 letade IT-teknikerna fortfarande för fullt efter felet. Om de inte har fått igång journalsystemet till kvällen överväger de att gå tillbaka till det gamla systemet som användes före uppdateringen.

Hur allvarligt är det?

Annons

– Naturligtvis är det allvarligt eftersom det orsakar enorma svårigheter för läkarna att arbeta och det förlänger köerna på vårdcentralerna. Men eftersom vårdcentralerna inte arbetar med akutsjukvård så bedömer vi inte att det föreligger någon livsfara, säger Lennart Wallén, chef för IT Region Skåne.

– Läkarna kan också hänvisa patienterna vidare, om det skulle behövas.

De privata vårdcentralerna Valens läkargrupp och Kattens läkargrupp har klarat sig undan haveriet eftersom de har journalerna på egna servrar.

Niklas Lundell
Niclas Sörenson och Katarina Ström Melvinger
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons