Annons

Vårdcentralen går på knäna

Fyra läkare har slutat och det är svårt att få en tid på vårdcentralen Centrumkliniken. Vårdcentralen gallrar hårt bland patienterna och den som är missnöjd med bedömningen hänvisas till Malmö.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2011
Foto: Erika Berglund

– Vi har akuta tider varje dag. Men det hade varit optimalt att ha fler akuta tider. Just den här och nästa vecka är det tufft. Sedan kommer det att lätta upp när fler doktorer kommer in. Sedan hjälper vi på Fagerängen till också, säger Anna Krämer, verksamhetschef på Fagerängens vårdcentral och tillförordnad chef på Centrumkliniken under Tommy Hanssons semester.

På grund av renovering flyttade vårdcentralen Fagerängen tillfälligt in på Centrumkliniken för tre veckor sedan.

Annons

– Vi ska vara här nästa vecka också. Så vi hjälps åt på bästa möjliga sätt. Men det är klart, det är semestertider och det blir hård triagering, säger Anna Krämer.

Triagering är vårdcentralens indelning av patienter i akuta och mindre akuta sjukdomsfall.

– Om man haft en förkylning två-tre dagar kanske man inte behöver komma direkt, utan kan avvakta någon dag till för att se hur det utvecklar sig.

Har ni fått några reaktioner på det?

– Ja, det är klart att patienter har varit missnöjda.

Vad säger de då?

– De vill ha en tid till doktorn.

Lever ni upp till vårdgarantin?

–Tid inom sju dagar menar du? Ja, är det akut så tycker jag nog att vi gör det. Men sköterskan gör en triagering. Och är patienterna inte nöjda med det får de vända sig till Granen, jourläkarcentralen i Malmö. Där har de öppet på kvällstid.

Hur hade det gått att ta emot patienter på Centrumkliniken om Fagerängen inte flyttat in?

Annons

– Då hade vi fått ha en annan planering.

Centrumkliniken har fått ta in hyrläkare för att tillfälligt ersätta de två läkare som slutat och de två som gått i pension. I augusti anställs fem nya läkare. Totalt ska kliniken ha motsvarande sex heltidstjänster och en ST-läkartjänst.

– Att få läkare och hyrläkare under sommaren är nästan omöjligt. Det är de här två veckorna som är jobbiga. Det blir betydligt lättare till hösten, säger Anna Krämer.

Johan Andersson
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons