Annons

Vårdcentral kritiseras efter miss

Först ett halvår efter det första besöket på Fagerängens vårdcentral fick en kvinna som led av magbesvär veta att hon hade en kraftig tumör i magsäcken.
Trelleborg • Publicerad 21 augusti 2014

Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, är kritisk till felbedömningen som betraktas som en allvarlig vårdskada. Men eftersom vårdcentralen genomfört "riskförebyggande åtgärder" efter händelsen så har IVO beslutat att avsluta ärendet utan ytterligare åtgärder.

Det var i april 2012 som kvinnan besökte Fagerängens vårdcentral på grund av magsmärtor och uppblåst mage. Läkaren gjorde bedömningen att kvinnan led av dyspepsi (känslig mage), och kvinnan ordinerades behandling med läkemedel.

Annons

Kvinnans problem kvarstod och i juni hade hon gått ner fem kilo i vikt. I juli diagnostiserades kvinnan med magkatarr och en läkare beslutade att hon skulle genomgå en gastroskopi. Remissen skickades dock aldrig iväg och det dröjde till oktober innan gastroskopin genomfördes. Den visade en kraftig tumör varpå kvinnan avled i december.

Kvinnans make anmälde händelsen till IVO. I sitt beslut skriver IVO att den läkare som undersökte kvinnan i juni borde ha inlett en utredning med gastroskopi. Att beslutet om utredning inte togs förrän en månad senare, och att remissen om gastroskopin aldrig skickades iväg, är IVO kritisk till. Sedan händelsen har rutinerna förbättrats, bland annat har primärvården i Skånevård Sund genomfört nya rutiner gällande remisshantering. Därför anser IVO att risken har minskats för att liknande händelser ska inträffa igen.

Kvinnans make säger till TA att han är nöjd med beslutet.

– Om det stämmer att rutinerna har förbättrats så är det bra, men jag tycker det är konstigt att det aldrig gjordes någon Lex Mariaanmälan, säger maken.

Björn Hassgård är tillförordnad verksamhetschef på Fagerängens vårdcentral.

– Det är väldigt beklagligt att våra rutiner inte har fungerat och personen i det här fallet får en fördröjd diagnos, säger Björn Hassgård.

Att remissen om gastroskopi inte skickades iväg är också allvarligt, menar han.

– Tyvärr har det uppstått ett fel som fått allvarliga konsekvenser.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons