Annons

Vårdcentral fullbemannad för första gången på tio år

Fagerängens vårdcentral blir den 1 september fullbemannad för första gången på tio år. – Vi har haft ett enormt jobb med att få hit läkare, säger verksamhetschefen Christian Silow.
Trelleborg • Publicerad 5 juli 2006

Fagerängens vårdcentral har längst köer för läkarbesök i Trelleborgs kommun. En undersökning från Sveriges kommuner och landsting, som gjordes i mars i år, visar att en fjärdedel av patienterna fick vänta i mer än en vecka innan de fick tid hos en läkare. Enligt vårdgarantin ska alla ha rätt att träffa en läkare inom en vecka.

Bakom sifforna ligger den läkarbrist som vårdcentralen haft i tio år. Under de senaste tre åren har den bara varit bemannad till hälften, med två läkare i stället för fyra. Men efter sommaren kommer vårdcentralen att vara fullbemannad.

Annons

– Vi ser fram emot hösten. Nu har vi fullbelagt med riktiga distriktsläkare, säger Christian Silow.

Fagerängen är ett område där det har varit svårt att rekrytera läkare.

– De får för sig att det är ett område med extra besvärliga patienter. Men så är det inte. Fagerängen är ett genomsnitt av Sverige där det finns allt, säger Christian Silow.

– Man får inte glömma att det råder läkarbrist i hela Sverige. Men i områden som Fagerängen är det svårare att bemanna än i "finare" områden där det är populärt att jobba.

All personal på vårdcentralen har arbetat för att rekrytera läkare genom att utnyttja kontakter, göra informationskampanjer och annonsera i pressen. Till hösten är fyra distriktsläkare, en ortopedspecialist och två underläkare redo att ta emot patienter. Det kommer förändra statistiken, tror Christian Silow. Samtidigt betonar han att många som kommer till vårdcentralen egentligen inte behöver träffa en läkare.

– Jag skulle gissa att 40 procent behöver träffa en doktor på studs. Alla som söker sig till oss kommer in i sjukvården, vi lägger inte på luren. Men för många räcker det med att träffa en sjuksköterska, kurator, psykolog eller sjukgymnast.

Ett problem i Trelleborgs kommun är att många söker sig till en annan vårdcentral än den de tillhör. Fagerängens vårdcentral har cirka 300 patienter från Smyge, som egentligen tillhör vårdcentralen i Anderslöv. Detta minskar tillgången på vård för de som bor i området.

Fakta/Vårdköer

Så stor del av patienterna fick träffa en läkare inom sju dagar:

Vårdcentralen Vellinge: 98 procent.

Annons

Vårdcentralen Anderslöv: 93 procent

Kattens läkargrupp: 92 procent.

Centrumkliniken: 88 procent.

Valens läkargrupp: 81 procent.

Vårdcentralen Fagerängen: 73 procent

Undersökningen genomfördes i mars i år.

Fakta/Vårdgarantin

Primärvården ska erbjuda kontakt i telefon eller på plats samma dag.

Om läkarbesök inom primärvården behövs ska det kunna erbjudas inom högst sju dagar.

Efter beslut om remiss ska ett besök inom den specialiserade vården kunna erbjudas inom högst 90 dagar efter beslutsdagen.

Efter beslut om behandling ska denna kunna erbjudas inom högst 90 dagar.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons