Annons

Vårdcentral anmäls för cancermiss

Pojken sökte vård för feber, trötthet och värk, hade streptokocker i halsen och fick penicillin. Men när han inte blev frisk ville föräldrarna ha ett återbesök. Detta nekades, enligt anmälan. Det visade sig sedan att han hade leukemi.
Trelleborg • Publicerad 19 maj 2011

Fagerängens vårdcentral har blivit anmäld till Socialstyrelsen för fel i vården. I januari detta år sökte en 14-årig pojke tillsammans med sin pappa vård.

Pojken hade under flera dagar haft feber, varit trött och hade ont i alla stora leder. Hans tandkött såg också konstigt ut, det hängde över tänderna. Pojken var också mycket blek.

Annons

Enligt en anhörig till pojken, som gjort anmälan, togs ett blodprov. "Men ingen har kunnat upplysa vad det gav för resultat" skriver hon i anmälan.

Läkaren hittade också streptokocker i halsen, tolkade sjukdomen som halsfluss och skrev ut penicillin.

En dryg vecka senare ringde hans mamma till vårdcentralen och bad om ett återbesök. Pojken var fortfarande inte frisk utan mycket trött och blek. Tandköttet hade heller inte blivit bättre. En sjuksköterska menade att ett återbesök inte behövdes. Istället hänvisades mamman att kontakta en tandläkare.

Mamman gav sig inte utan kontaktade en annan läkarmottagning som tog blodprov. Resultatet indikerade att något var fel och till slut hamnade pojken på barnakuten där han fick diagnosen leukemi. Han genomgår nu en behandling.

– Jag har anmält detta eftersom jag inte vill att det ska upprepas, säger den anhöriga.

Chefen på Fagerängens vårdcentral, Anna Krämer, kan inte säga om något fel har begåtts.

– Vi kommer att göra en avvikelserapport och en händelseanalys. Innan dess har jag svårt att veta vad som har hänt, säger hon.

Socialstyrelsen ska nu se över ärendet.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons