Annons

Vardagsvalen påverkar vattnet

Den senaste tidens larmrapporter om otjänligt badvatten har fått många att fundera på hur Östersjön egentligen mår. På kommunens hemsida finns tips och råd för hur man miljöanpassar sin vardag.
Trelleborg • Publicerad 28 juli 2006

– Det som påverkar badvattnet mest är alger och hur jordbruket i området sköts, men hur det vanor vi har hemma påverkar naturligtvis också, säger Frida Hallqvist på miljöförvaltningen i Trelleborg

På kommunens hemsida finns nu en lista med vardagstips och råd för den som vill bli bättre på att leva i harmoni med Östersjön.

Annons

Redan i butiken kan man agera miljövänligt, genom att välja produkter som är märkta med Svanen, eller som klassats som ett bra miljöval. Produkter med antibakteriella egenskaper kan många gånger vara giftiga för vattenlevande produkter och kan på sikt göra bakterierna i hushållet mer motståndskraftiga.

När man tvättar bilen kan man välja ett miljövänligt rengöringsmedel och tänka på att inte tvätta bilen på asfalterade uppfarter. Sköljvattnet rinner ned i dagvattenbrunnarna och direkt ut i Östersjön. Då är det bättre att stå på en hyrd självtvättsplats, eller på grus eller gräs, som tar upp vattnet direkt.

När det gäller husmorsknep finns det en rad knep att ta till för både ett rent hem och samvete. På kommunens hemsida finns även en lista med tips om allt från fläckborttagning till hur man desinfekterar disktrasor och gör rent vidbrända kastruller utan att använda sig av miljöfarliga medel.

Sara Hasselskog

Exempel på miljövänlig rengöring

Tefläckar:Tvättas med mjölk, eller doppas i kokande vatten.

Gångjärn: Kan smörjas med såpa.

Rost:Kan tas bort med vinsyra.

Kaffebryggaren:Kan avkalkas med ättika.

Vattenlås:Gör rent regelbundet och undvik frätande propplösare. Spola med hett vatten och gör rent med ett rensband om det skulle bli stopp i rören.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons