Annons

Vård och omsorg satsar 700000 på bättre kvalitet

Företaget Professionell Management tog hem upphandlingen och ska utbilda vård och omsorgs nya kvalitetsförmedlare. Utbildningen kommer att kosta strax över 700000 kronor.
Trelleborg • Publicerad 10 februari 2005

Tre företag lämnade in anbud för att få genomföra uppdraget. Av dessa kom prövningen att stå mellan Professionell Management AB i Gävle och Kvalitid AB i Täby. Uppdraget gick slutligen till Professionell Management eftersom de hade det i särklass lägsta priset. 729300 jämfört med konkurrentens 1485000 kronor.

Socialchefen Karin Cederholm tycker att kostnaden är rimlig om man ser till hur omfattande utbildningen är.

Annons

– Nämnden hade satt av en miljon kronor. Det handlar om utbildning till ett stort antal människor och rätt många utbildningsdagar, säger Karin Cederholm.

Omkring 150 personer ska utbildas i mindre grupper under sammanlagt 82 utbildningsdagar. Kostnaden, 729300 kronor, kan jämföras med den utbildning av processledare som skolförvaltningen just nu genomför. Den ska enligt upphandlingen kosta 1,4 miljoner kronor att genomföra under sammanlagt 80 utbildningsdagar. 35 enhetschefer och 120 personer ska tillsammans genomgå tre halvdagars utbildning följt av två dagars handledning efter varje kurstillfälle. Målet med utbildningen är att öka kvaliteten och rättssäkerheten i vård och omsorgs verksamhet.

– Det åstadkommer man genom att ha medarbetare som tycker om sitt jobb, som trivs och har en bra arbetsmiljö. Det är det som ger ett bra bemötande, säger Karin Cederholm.

Utbildningen ska skapa tydlighet kring personalens uppdrag, ansvar och roller, kontaktmannaskapet ska vidareutvecklas och man ska arbeta vidare med individuella planer.

– Utbildningen är inriktad på att ta fram metoder för uppföljning och utvärdering av kvaliteten, säger Karin Cederholm.

Kvalitetsförmedlarna har rekryterats internt och i princip samtliga är nu utsedda. Till skillnad mot den funktion som kvalitetsförmedlare som funnits i kommunen sedan 2001, kommer de nya att få tio procent av arbetstiden avsatt särskilt för det här arbetet samt ett lönepåslag på 500 kronor. Ute på arbetsplasterna ska utbildningen överföras till arbetskamraterna och genomsyra verksamheten. De anställda som inte kommer att genomgå utbildningen ska enligt Karin Cederholm erbjudas annan kompetensutveckling.

Utbildningen av kvalitetsförmedlare ska dra i gång i början av april och kommer att pågå i ungefär ett år.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons