Annons

Vård och omsorg kräver 23,6 miljoner

Situationen när det gäller LSS-boenden i Trelleborgs kommun är minst sagt ansträngd. Bland annat de stora behoven för LSS gör att vård- och omsorgsnämnden, voms, behöver utöka sin budget 2011 med 23,6 miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 23 april 2010
– Vi behöver ytterligare 16,6 miljoner kronor om vi ska kunna driva igenom det vi behöver. Det handlar inte om någon lyx utan om basbehovet, säger Marianne Ohrlander (M), nämndens förste vice ordförande.
– Vi behöver ytterligare 16,6 miljoner kronor om vi ska kunna driva igenom det vi behöver. Det handlar inte om någon lyx utan om basbehovet, säger Marianne Ohrlander (M), nämndens förste vice ordförande.Foto: 
Foto: 

När de första driftbudgetramarna tilldelades nämnderna fick vård- och omsorgsnämnden 496 miljoner kronor inför 2011. Det är en ökning med sju miljoner kronor jämfört med årets budget. Men ökningen är långt ifrån tillräcklig.

– Vi behöver ytterligare 16,6 miljoner kronor om vi ska kunna driva igenom det vi behöver. Det handlar inte om någon lyx utan om basbehovet, säger Marianne Ohrlander (M), nämndens förste vice ordförande.

Annons

Den största utgiftsökningen står alltså LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade för. Där handlar det om ytterligare 9,3 miljoner kronor nästa år jämfört med 2010. Man behöver bygga nya boenden, ordna fler platser inom så kallad daglig verksamhet och möta ett ökat behov av personlig assistans.

– Det är inom LSS som utgifterna sticker iväg ganska mycket. Där är vi inte ikapp från tidigare, säger Marianne Ohrlander.

Just nu väntar 20 personer på att få en plats som de har rätt till i ett LSS-boende. Inom kort öppnar Väduren som innebär ett tillskott på tre nya platser och därefter väntar en ombyggnad av Delfinen som kommer ge sex nya platser. Men det är långt ifrån tillräckligt. Årskullarna som har rätt till eget boende enligt LSS väntas vara extra stora i år och nästa år.

Inom äldreomsorgen räknar man med att det ökade behovet kommer att kosta 2,4 miljoner kronor. Dessutom vill man göra kvalitetshöjande åtgärder för fyra miljoner kronor. För kommunal hälso- och sjukvård begär man en budgetförstärkning med en miljon kronor då man ser att behovet ökar med fler äldre och multisjuka.

Enligt den konsekvensbeskrivning som nämnden presenterar så blir följderna, om man inte får sin budget utökad med 16,6 miljoner kronor, bland annat att man inte kommer att kunna följa LSS och att kommunen förlorar pengar i ett nationellt utjämningssystem. Nämnden befarar även att bemanningen måste minskas inom boenden och daglig verksamhet med 2,5 årstjänster för att kunna täcka upp behovet av personlig assistans.

Inom äldreomsorgen befarar nämnden att man kommer att få en "fortsatt svag och ojämn kvalitetsutveckling" och för kommunal hälso- och sjukvård "längre väntetider, sämre omhändertagande och mindre fokus på förebyggande insatser".

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons