Annons

Vård inte aktuell för skadad kalkon

Upprörda trelleborgare har noterat hur en av Stadsparkens kalkoner verkar ha öppna sår. Ett klart fall för veterinären, anser fågelexperten Jan-Åke Hillarp.
Trelleborg • Publicerad 12 april 2014
Kalkonhonan verkar inte hindrad av sina skador. Men under de rivna fjädrarna på ryggen finns vad som ser ut som öppna sår.
Kalkonhonan verkar inte hindrad av sina skador. Men under de rivna fjädrarna på ryggen finns vad som ser ut som öppna sår.Foto: Foto: Lars Thulin

De senaste dagarna har kalkonhonan sett allt mer luggsliten ut, med rivna fjädrar på ryggen och huvudet. Men värst är ett större, helt fjäderlöst parti på fågelns rygg, där det ser ut som öppna sår.

Hur fågeln skadats är inte helt klart; det kan vara andra fåglar i parken som hackat på den, det kan vara någon av kalkonhannarna som varit allt för frenetisk i sin uppvaktning.

Annons

När vi visar en bild på den skadade honan för Jan-Åke Hillarp från föreningen Katastrofhjälp för fåglar och vilt blir han bekymrad:

- En hanne kan ju visst ha varit uppe och rivit på ryggen på henne, men det ska inte bli sår av det, säger han.

- Det här borde en veterinär ta en titt på, säger han. Det ser ut som öppna sår, och det kan bli infektioner av det. Det sänker i så fall djurets kondition och utsätter det för lidande.

Ägaren, det vill säga Trelleborgs kommun, har skyldighet att hålla sådan uppsikt över sina djur att de inte utsätts för lidande, upplyser Jan-Åke Hillarp. Han tycker att djuret borde komma under vård och ges en chans att repa sig, avskild från de andra djuren.

Strövar fritt

Stadsparkens kalkoner, höns och påfåglar strövar fritt och klarar sig själva året runt, kommenterar parkförvaltningens chef Mark Huisman.

- Det är en del av fåglarnas beteende så här års att de slåss, säger han.

Att skicka en av Stadsparkens fåglar till veterinär vore dock ett helt nytt grepp:

- Vad jag vet har det inte gjorts på 40 år, säger Mark Huisman.

- Är den här kalkonen så skadad att man bedömer att den lider, så ligger det nog dess värre närmast till hands att den får avlivas.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons