Annons

Vårbruket i gång på Söderslätt

Så blev det vår i år också och vårbruket har kommit i gång. Trots snö, vatten och nattfrost har vårbruket nu kommit i gång på allvar.
Trelleborg • Publicerad 1 april 2005
Betsådden förbereds utanför Norra Åby. Ju högre solen steg desto fler traktorer dök upp på fälten. Bild: Claes Nyberg
Betsådden förbereds utanför Norra Åby. Ju högre solen steg desto fler traktorer dök upp på fälten. Bild: Claes NybergFoto: 
Vid Böste pågick potatissättningen för fullt. De potatisar som redan kommit i jorden täcktes av plast. Bild: Claes Nyberg
Vid Böste pågick potatissättningen för fullt. De potatisar som redan kommit i jorden täcktes av plast. Bild: Claes NybergFoto: 
Utanför Södra Åby fyllde Jörgen Olsson på gödning innan han körde det sista på fältet. Bild: Claes Nyberg
Utanför Södra Åby fyllde Jörgen Olsson på gödning innan han körde det sista på fältet. Bild: Claes NybergFoto: 

Vårtidiga odlare har redan börjat så korn och sockerbetor. Tack vare att tjälen inte varit djup har vattnet sjunkit undan och markerna torkat upp tillräckligt för att bära maskinerna.

Strax före påsk var det lite oro på Söderslätts tunga lerjordar. När marken var frusen på morgonen gick den bra att köra på, men när solen värmt upp markytan så sprack det och traktorerna sjönk ner i den mjuka, blöta jorden.

Annons

På de lätta sandjordarna vid sydkusten sattes de första potatisarna strax före påsk. Det var ungefär en vecka senare än normalt. Så snart helgen var över dök gödningsspridare, rapider, harvar och någon enstaka plog upp.

Jörgen Olsson körde ut gödning på vetet söder om Södra Åby.

– Om vädret håller i sig så är det kanske bättre att så betorna före kornet, funderade han. Det är viktigare att få betorna i jorden tidigt.

Vetet har övervintrat bra på Söderslätt men de senaste dagarnas nattfrost med flera minusgrader börjar synas på rapsen vars blast är gråare nu än när den kröp fram under snön för ett par veckor sedan.

Håller sig vädret så är vårsådden klar om ett par veckor.

Christer Hansson

0410-545 42

Christer.hansson@allehandasyd.se

SÖDERSLÄTT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons