Annons

Vårbruket började i solsken

Igår kom vårbruket igång på allvar. Överallt på Söderslätt syntes traktorer med gödselspridare, harvar och såningsmaskiner.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2003
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

Försiktigt tittade de små kuddarna på videt fram medan starar och tofsvipor samlades på fälten för att söka föda. Efter närmare en vecka med sol och vind har det börjat torka upp på fälten. Nå går det att köra ut med maskinerna utan att sjunka ner. Denna första riktiga vårbruksdag var det många som kvävegödslade, antingen naturgödsel eller handelsgödsel. BILD:CLAES NYBERG Höstvetet ser på de flesta håll ut att ha övervintrat bra. Vilken dag som helst nu börjar det växa till. Men rapsfälten ser inte bra ut. På sina håll plöjdes rapsen upp för att ersättas med andra grödor. De största plogvältorna har frusit sönder i stor utsträckning denna kalla vinter. Men harvningen är nödvändig inför sådden av betor och korn. På några fält var lantbrukaren ute med Rapiden för att få kornet i jorden redan nu. Detta är väl inte en tidig start på vårbruket, men den torra hösten och kalla vintern har förbättrat markens struktur rejält. Torrsprickorna efter höstens torka ger plats till både vatten och växternas rötter. Kylan har sprängt sönder den tunga leran i finare partiklar. Det kan komma lantbrukaren tillgodo senare under säsongen.

Claes Nyberg claes.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons