Annons

Varannan har ratat Salamat

Från början var det 327 äldre trelleborgare som fick hem mat från Samhall i Sala. Nu har 140 hoppat av och löser matfrågan på annat sätt.
Trelleborg • Publicerad 25 september 2009
Foto: 
140 av 327 äldre i trelleborg som har rätt till att få mat från Samhall har hoppat av och ordnar sina måltider på annat sätt. Nu ska vård- och omsorgsnämnden undersöka varför så många valt att tacka nej till maten från Sala.
140 av 327 äldre i trelleborg som har rätt till att få mat från Samhall har hoppat av och ordnar sina måltider på annat sätt. Nu ska vård- och omsorgsnämnden undersöka varför så många valt att tacka nej till maten från Sala.Foto: 

TRELLEBORG. – Vi måste ta reda på varför så många valt att avstå från maten från Samhall, säger Marianne Pettersson (S), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Per Grönlund (SPI), ordförande i nämnden, håller med om att det är viktigt att ta reda på varför så många valt att inte ta sin mat från Samhall.

Annons

– Man kan tänka sig olika skäl, säger han. Det kan finnas de som går ut och äter eller de som köper in färdig mat från butiker istället. Men det är klart att det viktigt att få reda på varför man valt att hoppa av.

Per Grönlund pekar också på att mottagandet var positivt när maten testades av de äldre innan beslutet om att teckna avtal med Samhall var taget.

För att få hem mat från Samhall måste man ha ett beslut att man är berättigad till den formen av bistånd. Ändå har så många som 43 procent valt att hoppa av och ordna sin mat på annat vis.

– Man borde kunna göra en enkel rundringning och fråga dem som hoppat av om skälet, säger Cathrine Eriksson, biträdande socialchef med ansvar för vård och omsorg.

Det är i samband med att socialförvaltningen genomför en enkätundersökning med dem som fortfarande har maten som siffrorna kommit fram. I enkäten har man frågat hur maten ser ut, hur den smakar, om det är tillräckligt med mat och om matsedeln är varierad. Dessutom fick de äldre svara på om det är enkelt att beställa och om man får den mat som man har beställt.

När det gäller smak och utseende tycker en majoritet både att den ser aptitlig ut och att den smakar bra. Ungefär var sjätte är helnöjd, men lika många är mycket missnöjda. Däremot anser ungefär hälften av de tillfrågade att man får tillräckligt med mat. De flesta svarar att matsedeln är varierad och en stor majoritet tycker att det är enkelt att beställa maten. De allra flesta anser också att leveranserna fungerar bra.

De som svarat på enkäten är dock redan de mest positiva, eftersom de valt att behålla leveranserna av Samhalls mat till skillnad från dem som hoppat av.

– Vi ska titta på enkätsvaren och även meddela Samhall resultaten, säger Per Grönlund.

Marianne Pettersson påpekar att Socialdemokraterna var det enda parti som var emot tanken på att lägga ut mat på entreprenad när frågan först väcktes i nämnden.

– SD röstade ju liksom Alliansen ja till upphandlingen medan vi reserverade oss, säger Marianne Pettersson. När man lyssnar på debatten nu verkar det som om S var för att lägga ut matdistributionen.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons