Annons

Varannan damernas gör sossarna unika

Traditioner kvoterar in män, men med varannan damernas får politiken nya perspektiv.
Trelleborg • Publicerad 2 september 2010
Lena Näslund är ordförande i S-kvinnor.
Lena Näslund är ordförande i S-kvinnor.Foto: 
Röda kolumnen visar antal procent kvinnor.
Röda kolumnen visar antal procent kvinnor.Foto: 
Foto: 

I Trelleborgs kommun är Socialdemokraterna det enda partiet där platserna på listan till kommunfullmäktige delas exakt lika mellan kvinnor och män. Lena Näslund (S) är andre vice ordförande i fritidsnämnden och ordförande i S-kvinnor Skåne och Trelleborg. Hon jämför varannan damernas inom politiken med obligatorisk grundskola.

– När alla fick möjlighet att fortbilda sig oavsett inkomst eller kön valde man att ta vara på alla människor. På samma sätt är att se till att både män och kvinnor får ha inflytande i politiken att ta vara på alla erfarenheter och kunskaper i samhället, säger hon.

Annons

Finns det inte en risk att man missar kompetens om man kvoterar in kvinnor?

– Det är likadant åt andra hållet i så fall. Av tradition kvoteras ju män in för att de har ett nätverk av män som sitter vid makten. Med en blandning får man olika infallsvinklar och i längden vinner man ett mer öppet samhällsklimat.

Valberedningen som föreslår partiets kandidater är grunden för en jämställd fördelning enligt Lena Näslund. Hon menar att valberedningen måste bestå av lika många män som kvinnor eftersom män hellre föreslår andra män, helt enkelt för att man känner sitt eget kön bäst.

– Det förslag som valberedningen lägger fram går nästan alltid igenom, därför är valberedningens sammansättning väldigt viktig.

Kan inte den skeva fördelningen helt enkelt bero på att män är mer intresserade än kvinnor av att ha kommunala uppdrag?

– Nej, min erfarenhet är att kvinnor vill ha uppdrag och inflytande i lika stor utsträckning som män, men jag tror att man ibland måste informera kvinnor mer aktivt. Kvinnor har fortfarande större arbetsbörda i hemmet än män, de behöver veta hur mycket tid uppdraget kommer att ta och vad som förväntas av dem, säger Lena Näslund.

Du har varit aktiv inom politiken i snart fyrtio år, ökar jämställdheten?

– Ja, det är helt klart en positiv förändring, men jag märker att det fortfarande finns fördomar bland män när det gäller att samarbeta med kvinnor. Det finns jättemycket kvar att göra, överallt, inte bara hos oss.

INTERNAL INTERNAL
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons