Annons

Våra bon under inspektion

De som jobbar med energideklarationer har bråda dagar. Sedan årsskiftet ska alla hus som säljs ha en energideklaration. Bara i Trelleborg säljs det cirka 400 hus per år. Det kommer med andra ord inte vara brist på jobb. Jens Ask är nyutbildad inspektör som nu jobbar med att utföra energideklarationer.
Trelleborg • Publicerad 18 januari 2009
Alla byggnader på gården inspekteras noggrant.
Alla byggnader på gården inspekteras noggrant.Foto: 
På den kringbyggda gården finns flera byggnader. Här tar Jens Ask en koll på gårdens sadelkammare. Varje byggnad ska behandlas specifikt i deklarationen, annars skulle det bli inte bli överskådligt. Det blir förstås mycket pappersarbete. "Vi ska få handdatorer snart", säger inspektören Jens Ask. bild: claes nyberg
På den kringbyggda gården finns flera byggnader. Här tar Jens Ask en koll på gårdens sadelkammare. Varje byggnad ska behandlas specifikt i deklarationen, annars skulle det bli inte bli överskådligt. Det blir förstås mycket pappersarbete. "Vi ska få handdatorer snart", säger inspektören Jens Ask. bild: claes nybergFoto: 

Dimman och kylan ligger tät runt gården från 1600-talet. Skånska hus byggda med lersten är bra ur energisynpunkt, tjocka väggar som både isolerar och lagrar värme bra. Men allt kan bli bättre och nu ska huset få en energideklaration.

Jens Ask är nyutbildad inspektör för ändamålet och arbetar även som besiktningsman på Anticimex. Över en kopp kaffe i köket börjar Jens med att berätta för kunden Christina Svärd hur det går till.

Annons

Först går han igenom elfakturor och ställer frågor om huset. Material, renoveringar, värmesystem, allt från källare till nock. Sedan börjar inspektionen där han mäter upp gårdens olika värden. Hur stora är fönsterytorna, hur fungerar ventilationen?

Allt sammanställs sedan i ett kalkylsystem för Boverkets och kundens räkning. Köpare ska också kunna ta del av informationen.

- Det spills mycket energi i onödan och en deklaration kan vara bra att utföra även om man inte ska sälja och det får folk att tänka mer på resursförbrukning, säger Jens Ask. Sammanställningen ger olika förslag till åtgärder, det är husägaren som avgör vad och om något ska göras. I förslagen som ges ser man till helheten. Husets karaktär och värde ska bevaras. Boendemiljön ska vara bra för människorna och kostnaderna ska vara försvarbara. Sedan får husägaren själv ställa sig frågan om vad som är värt att göra?

- Ofta kan man lätt få ner energiförbrukningen genom att tilläggsisolera vinden, men då kan luftmiljön förändras, det handlar om balans, säger Jens Ask efter att varit uppe på vinden.

På 70-talet tänkte man också på att hus skulle vara resurssnåla men man slarvade enligt Jens Ask ibland bort att boendemiljön skulle vara bra. Man byggde för täta hus som var dåliga på att "andas" och valde ofta dåliga material. I dag är det bättre, nya kunskaper tillkommer hela tiden enligt Jens Ask.

De nya reglerna om energideklaration gäller sedan årsskiftet. I Sverige säljs runt 70 000 hus per år och snittpriset för en deklaration är 5000 kronor som ägaren får betala. Detta är en ny inkomstkälla för de cirka 300 företag som för tillfället är ackrediterade att utföra energideklarationer. Totalt kan de dra in 350 miljoner kronor per år om alla Sveriges villor och småhus gör en energideklaration.

- Vi har väldigt mycket bokningar och vi har nog bara sett början. Detta är väldigt nytt, säger Jens Ask.

Peder Åkerman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons