Var tredje får jobb efter sfi
Arbetsmarknadsförvaltningen har som mål att 80 procent av de trelleborgare som läser sfi, svenska för invandrare, ska ha egen försörjning två månader efter avslutad utbildning.
– När man går en utbildning måste det vara meningen att man ska arbeta när den är klar, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen.
I dag köper förvaltningen sfi-utbildning av bildningsförvaltningen, totalt handlar det om mellan 140 till 150 utbildningsplatser per år. Tio platser köps även av ett företag i Malmö, för en lite billigare kostnad. Hur lång en sfi-utbildning är kan vara väldigt olika. En del invandrare är analfabeter och har därför svårigheter att lära sig ett nytt språk. Andra personer som flyttar till Trelleborg från utlandet har redan goda språkkunskaper och lär sig ofta svenska snabbt.
För att ta reda på hur det gått för de trelleborgare som går sfi har man frågat 171 personer, 104 har svarat. Dessa fick en enkätundersökning två månader efter att de avslutat sfi.
Över en tredjedel av de som svarade, 35 procent, arbetar heltid eller deltid i dag. Var femte, 21 procent, studerar. Flera som jobbar eller studerar söker samtidigt jobb, var fjärde är arbetssökande.
– Det här är ungefär vad jag förväntade mig. Det ska bli intressant att följa. Vi kommer att fortsätta skicka ut enkäter, säger Cecilia Lejon.
Deltagarna var över lag nöjda med sfi-utbildningen. 84 procent svarar att den var bra och lärorik. De flesta var nöjda med lärarna och tyckte dessutom att det var intressant att lära känna människor från olika länder.