Annons

"Var med och bygg vår nya hamn!"

Nu ska alla trelleborgare få chansen att vara med och dra sitt strå till stacken, eller rättare sagt sin sten till piren, för hamnens utbyggnad. Initiativtagaren Kivi Lauturi har hämtat sin inspiration från bryggan på Dalabadet.
Trelleborg • Publicerad 1 april 2012
Foto: Maxim Petrichuk

– Där kunde företag sponsra en del av utbyggnaden och privatpersoner kunde få sin egen planka på bryggan. Upplägget för hamnutbyggnaden är likadant, men här är det sten som gäller och inte plankor, säger Kivi Lauturi, som fått alla berörda med på sin tanke.

Flera Trelleborgsföretag har redan tackat ja till att sponsra några av de största stenarna på de båda nya pirarmarna som just nu byggs. Det handlar om stenblock på upp till fyra ton som ska stå emot vågornas kraft.

Annons

– Företagen får sina namn inhuggna i stenarna, berättar Kivi Lauturi. De pengar vi får in för sponsringen ska användas till ett monument som berättar om utbyggnaden och trelleborgarnas engagemang.

För den som vill vara med och låta sitt namn finnas i hamnen för lång tid framöver gäller att skaffa fram en sten av lämplig storlek och skriva med vattenfast skrift eller hugga in sitt namn i den.

– Det får inte vara för små stenar, minst fem till tio kilo, måste den väga, säger Kivi Lauturi.

Vid en ceremoni på påskdagen klockan tio på förmiddagen öppnas hamnen upp för alla de trelleborgare som vill vara med och lägga sin symboliska sten på piren.

– De som vill vara med får gå ut på den östra piren och lägga dit sin egen sten, säger Kivi Lauturi.

Kivi Lauturi brinner för sin idé och har efter mycket arbete lyckats övertyga alla berörda om sin vision.

– Mina föräldrar kom hit för att arbeta på gummifabriken och själv är jag uppvuxen här och älskar Trelleborg. Jag tror att det här är ett sätt för oss att manifestera vår kärlek till staden och vår gemenskap som trelleborgare, hamnen är ju en stor del av Trelleborgs identitet, säger han.

Kivi Lauturi vill uppmana alla trelleborgare att ställa upp med sin egen sten.

– Ta chansen att vara med och bygga vår nya hamn! säger han.

Louise Löfgren
Peter Molis
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons