Annons

Var ligger Ungern?

Trelleborg • Publicerad 9 augusti 2005

Jag minns en episod från gymnasiet. Vi hade geografilektion. Det var som vanligt rätt sövande eftersom ingen egentligen var intresserad. Utom jag och ett par till. Detta säger jag sannerligen inte för att slå mig för bröstet. Jag var en usel gymnasieelev, förutom möjligen i svenska, historia, latin – och geografi. Eftersom jag var intresserad.

Nu minns jag att läraren kommenderade fram en av mina klasskamrater för att peka ut Ungern på kartan. Min klasskamrat började leta i Sydamerika. Jag minns det fortfarande eftersom det för mig var så häpnadsväckande. En svensk gymnasist som inte vet att Ungern är ett land i Europa. (Jag undersökte nyligen vad det blev av min klasskamrat. Han har gjort en utomordentlig karriär inom det svenska rättsväsendet och vet säkert nu var Ungern finns.)

Annons

Men jag undrar ibland hur det ser ut idag. Hur många elever i gymnasiet skulle börjat leta efter Ungern i höjd med Etiopien? Jag har ingen aning. Men vad jag vet är att kunskapsinhämtande i många grupper i samhället står lågt i kurs. Viktigare är att ha tur. Symboliskt kan man säga att man tror mer på trisslotter än man tror på att ha rejäla kunskaper i bagaget.

En och annan blir nu säkert upprörd och menar att jag är orättvis. Hade det varit så väl. Men det räcker med att röra sig i Sverige idag, ställa en och annan fråga, och man upptäcker de mest förfärande gapande hål, en ständigt växande brist på grundläggande kunskaper.

Allmänbildning, vad är det egentligen? Man kan säkert definiera det på olika sätt och man behöver knappast heller bli enig om en enda definition. Men något bredbent måste man kunna hävda att allmänbildning är att ha ett minimum av kunskaper som förklarar världen. Som ger ett sammanhang åt det liv, det land, den tid man lever i. Jag talar inte om årtal, eller namn, jag talar om kunskap om varför vårt land ser ut som det gör och vad det en gång har varit.

Jag har många gånger i olika sammanhang skrivit om att man tidigare var tvungen att visa betydande kunskaper för att kunna vinna i exempelvis 10000-kronorsfrågan i tv. De ´kunskapstävlingar´ som finns idag är rätt löjeväckande.

Att det har blivit så här, att det i många grupper i samhället finns ett kunskapsförakt, är naturligtvis ett nederlag för framförallt socialdemokratin. Bildninsgidealet var en av grundbultarna när arbetarrörelsen växte fram och Sverige förändrades från ett fattigt råtthål till det välstånd vi upplever idag.

Jag är övertygad om att det för vår framtid är avgörande att se till att kunskap återigen börjar betraktas som en huvudnyckel i livet, även hos de grupper som idag inte bryr sig eller satsar på att ha tur.

Man kan ju roa sig med – varför inte i denna tidning – att göra en lite annorlunda gatuenkät med frågor som jag menar vara av rimlig nivå när det gäller allmänbildning.

Jag ger förslag på den första frågan. Vem ger den andra?

Vad innebar istiderna för ett land som Sverige?

Att sedan bara en liten exklusiv elit vet när KarlXII dog betyder knappast någonting.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons