Var fjärde p-bot betalas ej

Nästan en av fyra betalar inte de parkeringsböter som kommunens parkeringsvakter utfärdar. Under 2002 skrevs sammanlagt 3935 parkeringsböter, eller parkeringsanmärkningar som det egentligen heter, av de kommunala parkeringsvakterna.
Trelleborg • Publicerad 21 februari 2003

Av dessa har bara 2988 blivit betalda. - Det är en väldigt stor del som inte är betalda, säger Greger Persson, parkeringsvakt i Trelleborg. En förklaring kan vara att det är många utländska turister i staden och om dessa inte betalar görs inget för att driva in parkeringsböterna. - Sverige är ganska snällt med det, säger Greger Persson. Men det är även många trelleborgare och andra som inte betalar. De vanligaste anledningarna till att få en parkeringsanmärkning på någon av kommunens gator är att man saknar eller slarvar med p-skiva eller står på fel sida gatan. - I Trelleborg har vi datumparkering på alla oskyltade gator mellan klockan 8 och 16. Det är både för att underlätta för städning och för framkomlighet, säger Greger Persson. Av de parkeringsanmärkningar som kommunens p-vakter skrev ut under fjolåret gällde 232 felparkeringar på handikapplatser, 610 på stoppförbud och 3093 stycken för saknad av p-skivor, parkering på fel sida gatan eller andra orsaker. - Allt överskott från parkeringsanmärkningar går tillbaka till parkeringsverksamheten. Det kan vara för att rusta upp en parkeringsplats eller för att göra en ny parkeringsplats, säger Greger Persson. Trelleborgs kommun har två anställda som delar på en 100 procentstjänst som parkeringsvakter.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.