Väntetider viktigast för ny medicinchef

En ny utmaning i välbekant miljö väntar den nya chefen för lasarettets medicinklinik. Spännande, tycker Towa Jexmark om att bli chef över sina gamla kollegor.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2010
Hemma. Towa Jexmark ser fram emot att bli chef på ett lasarett hon känner väl. "Jag har sett utvecklingen och har en del idéer.", säger hon.
Hemma. Towa Jexmark ser fram emot att bli chef på ett lasarett hon känner väl. "Jag har sett utvecklingen och har en del idéer.", säger hon.Foto: Claes Nyberg

Hon är tillbaka på lasarettet som har varit hennes arbetsplats i nio år. Towa Jexmark håller på att avsluta sin specialistläkarutbildning i Malmö, men den här förmiddagen är hon i Trelleborg. Det är mycket som behöver förberedas innan hon går på sitt nya jobb som verksamhetschef för medicinområdet, lasarettets klart största med 280 anställda. Det är hennes första chefsjobb.

– Det är jättespännande och jätteroligt. Spännade att omsätta det jag har lärt mig i praktiken för första gången.

I korridorerna blir hon gratulerad av kollegor. Snart blir hon deras chef, med direkt personalansvar för delar av lasarettets läkargrupp.

– Det är lite speciellt. Men jag hoppas att jag har bra stöd, säger Towa Jexmark.

Hon har varit i Trelleborg sedan tiden som AT-läkare, och hon är väl förankrad i Skåne. Uppvuxen i Klippan, och sjukgymnast i Landskrona innan hon började på läkarlinjen. Nu bor hon i Limhamn. Det blir långa dagar med pendling till och från Trelleborg, men som läkare är hon van vid att jobba.

Utöver specialistutbildningen i internmedicin har Towa Jexmark utbildat sig i ledarskap, och varit programansvarig för en stor läkarkongress. Erfarenheten av den sortens arbete är en anledning till att lasarettsledningen har satsat på henne, tror hon.

– De har sett mig jobba med verksamhetsutvecklande projekt. Och så har jag varit här länge och har en bred utbildning.

Som ny chef har hon två mål, till att börja med. Akutmottagningen på lasarettet ska byggas om, och i samband med det ska arbetsrutinerna ses över och effektiviseras. Tillgängligheten till lasarettets medicinmottagning vill hon också förbättra. I båda fallen handlar det om att korta väntetiderna.

– På sikt hoppas jag att det är de två sakerna som kommer patienterna till del, säger hon.

Samarbetet med kommunen, vårdcentralerna och sjukhusen i Malmö och Lund är också viktigt.

– Vi är beroende av varandra och måste samverka.

Anna Thulin
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.