Annons

Vänstern får upp flyktingfrågan på dagordningen

Frågan om Trelleborg ska ta emot ensamkommande flyktingbarn kommer att tas upp i kommunfullmäktige. Vänsterpartiets Mats Sjölin skrev ett medborgarförslag i ämnet i somras.
Trelleborg • Publicerad 17 november 2009

TRELLEBORG. Handläggningstiden på medborgarförslag brukar dock vara lång.

– Jag har hittills inte hört någonting om när det kan tänkas komma upp, säger Mats Sjölin.

Annons

Det var efter larmet från Migrationsverket i augusti, där verket varnade för att 1 800 ensamkommande flyktingbarn skulle komma till Sverige i år, som Sjölin skrev medborgarförslaget. I förslaget uppmanar han Trelleborgs kommun att ta sitt ansvar och hjälpa till med mottagningen. Sedan dess har kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) sagt att Trelleborg i nuläget har stora svårigheter att ta emot flyktingbarn men att man ska göra en fördjupad utredning i frågan.

Mats Sjölin tycker att frågan är angelägen.

– Det vore konstigt ifall en kommun av Trelleborgs storlek inte skulle ha möjlighet att ta emot ett tiotal barn. Mottagandet bygger på att kommunerna ställer upp solidariskt och Trelleborg har åtagit sig att följa FN:s barnkonvention. Det är märkligt om vi inte lever upp till den, säger han.

Sjölin poängterar att kommunen i alla andra sammanhang välkomnar inflyttning till kommunen.

– Då borde man rimligen ha en beredskap för att folk ska kunna flytta hit, säger han.

Lucas Dietrichson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons