Annons

Vannhögskolans snillen bäst på matte

Efter vad eleverna själva menar var en lätt match vann klass 8 gul en stor matematiktävling i fredags. Nu väntar Island där Nordiska mästerskapet hålls i juni.
Trelleborg • Publicerad 23 april 2010
I fredags blev det klart klass 8 gul från Vannhögskolan är bäst i Sverige på att räkna. Efter två hårda tävlingsdagar i Stockholm tog de hem segern. Bilden togs när de blev Skånevinnare.
I fredags blev det klart klass 8 gul från Vannhögskolan är bäst i Sverige på att räkna. Efter två hårda tävlingsdagar i Stockholm tog de hem segern. Bilden togs när de blev Skånevinnare.Foto: 

– Det var inte så svårt. Jag trodde att vi skulle vinna. Man måste ju tro på sig själv, säger Fredrik Tigerschiöld.

Han går i klass 8 gul på Vannhögskolan och var en av de fyra elever som kämpade i Sverigefinalen under fredagen. Tävlingen heter Sigmaåttan och är en stor matematiktävling för skolelever.

Annons

Under två dagar var hela klassen i Stockholm där tävlingen arrangerades. På torsdagen avgjordes semifinalen. Ett tävlingsmoment var redovisningen av ett stort grupparbete i matematik som hela klassen arbetat fram under våren. Den andra delen var ett skiftligt prov.

På fredagen var det, förutom 8 gul, en klass från Gotland och en från Örnsköldsvik kvar. De fyra representanterna från 8 gul: Jessica Österman, Olivia Ahl, Fredrik Tigerschiöld och Viktor Jarlsborg kämpade med fem svåra uppgifter. När tävlingstiden var slut stod det klart: 8 gul hade vunnit.

– Jag är överlycklig. Detta är alldeles fantastiskt underbart! utbrast Maria Forss, deras matematiklärare.

Hur ska ni fira detta?

– Precis efter segern ville eleverna ut och tokshoppa. I eftermiddag sätter vi oss på tåget hem. På måndag ska vi resa till Ystad. Men på tisdag är vi tillbaka i skolan och då hoppas jag att vi firar detta på något sätt, säger Maria Forss.

– När vi går i nian ska vi åka på klassresa för pengarna vi vunnit, 12 500 kronor, säger Fredrik Tigerschiöld.

Nu väntar Nordenmästerskapet för klassen. I början av juni bär det av till Island. Då måste klassens grupparbete och presentation skrivas om på engelska.

– Inga problem, låter Fredrik Tigerschiöld hälsa.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons