Annons

Vänner i samarbete mot mobbning

"Har du sett någon bli mobbad på din skola?" Christoffer Hejdedal kastar ut frågan i aulan som fyllts av Lillevångskolans elever. Nästan alla räcker upp sina händer som ett jakande svar.
Trelleborg • Publicerad 19 maj 2010
I förra veckan spelade Åsa Björk och Christoffer Hejdedal frånstiftelsen Friends teater för Lillevångskolans elever. Dagen var en del av det arbete som inletts på skolan som även innefattar en föräldrakväll, lärarutbildning samt utbildning av kompisstödjare.
I förra veckan spelade Åsa Björk och Christoffer Hejdedal frånstiftelsen Friends teater för Lillevångskolans elever. Dagen var en del av det arbete som inletts på skolan som även innefattar en föräldrakväll, lärarutbildning samt utbildning av kompisstödjare.Foto: 

Eleverna har just fått se en teaterpjäs där Åsa Björk och Christoffer Hejdedal från stiftelsen Friends gett exempel på hur mobbning kan se ut.

– Mobbning och kränkning är när någon dagligen blir utsatt för puttar, kommentarer eller tystnad. Sådant som gör att man blir ledsen, förklarar Åsa Björk.

Annons

Men mobbningen finns inte bara på skolgården.

– Det kan ju vara så att man går in och ändrar någons profilinställningar på nätet så att den blir retad, fortsätter Åsa Björk.

Initiativet att samarbeta med Friends kommer från Lillevångskolans rektor Monica Wulffsberg Olsson.

– När jag gick min rektorsutbildning för tio år sedan gjorde jag ett arbete kring mobbning. Då var vi inte så bra på att ta tag i problematiken här på Lillevångskolan men vi tog tag i det och bildade en grupp med något som liknar de kompisstödjare som Friends utbildar. Dessutom hade vi en grupp vuxna som träffade kamratstödjarna en gång i veckan och jag tycker att det har fungerat väldigt bra.

Men 2004 fick skolan kritik från Skolverket som tyckte att man kopplade in föräldrarna i ett för sent skede.

– Nu uppmanar vi barnen att gå hem och berätta för sina föräldrar vad som hänt. Om vi inte får stopp på mobbningen så kopplar vi in föräldrarna, fortsätter Monica Wulffsberg Olsson.

Att skolan nu valt att inleda ett samarbete med Friends har enligt Monica Wulffsberg Olsson flera skäl.

– Personalgruppen som jobbar med kamratstödjarna kräver eldsjälar och under det gånga året har de varit för få. Jag kände att vi måste göra något och i samma veva blev jag kontaktad av Friends som kom hit. Eftersom jag hört många andra rektorer som varit nöjda med konceptet och kände att det stämmer med vårt sätt att tänka valde jag att satsa på detta. Visst kostar det men vi behöver något nytt och färskt.

Monica Wulffsberg Olsson menar att klimatet i skolan förändrats.

– Det är mycket "skojlek" som urartar. Man knuffas och säger dumma saker. När någon sedan blir ledsen förklaras det med att "det bara var på skoj". Men det är det inte om inte båda är med på det.

Annons

Innan Åsa Björk och Christoffer Hejdedal lämnar barnen i aulan ger de dem en utmaning som de genast antar.

– Ni ska göra något eller säga något schysst till tre olika personer och det ska inte vara de vanliga kompisarna. Det är faktiskt inte så svårt!

Fotnot: Förutom Lillevångskolan har Smygeskolan i Trelleborgs kommun och Stora Hammars skola, 
Skanör Falsterbo Montessoriskola, Skanörs skola, Skanör samt Tångvallaskolan i Vellinge olika former av samarbete med Friends.

Martin Strandberg
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons