Annons

Vångafesten läggs ned efter 50 år

I fjor var det 50 år sedan Vångafesten startade. I år blir det ingen fest. De arrangerande klubbarna lägger ned.
Trelleborg • Publicerad 3 maj 2010
I fjor var det 50 år sedan Vångafesten startade. I år blir det ingen fest. De arrangerande klubbarna lägger ned.
I fjor var det 50 år sedan Vångafesten startade. I år blir det ingen fest. De arrangerande klubbarna lägger ned.Foto: 

– Det är tråkigt, men publiken kommer inte i den utsträckning som behövs. Det läggs ned mycket ideellt arbete på festen och när det inte ger något ekonomiskt så har vi kommit till ett gemensamt beslut att lägga ned, säger Barbro Bengtsson, marknadschef på Trelleborg FF.

Förutom Trelleborgs FF är det Stavstens IF och FC Trelleborg som arrangerat festen. För många trelleborgare har Vångafesten varit enda chansen att som barn uppleva tivolistämning på hemmaplan.

Annons

De senaste åren har festen hållits på parkeringen vid Söderslättshallen. Tidigare hölls den i Östervångsparken, därav namnet Vångafesten. Men de tunga maskinerna, karusellerna och de andra åkattraktionerna skadade marken i parken för mycket.

Festen har alltid hållits helgen efter midsommar.

För några år sedan ansökte arrangörerna om att få flytta ned festen till Stortorget eftersom den nya platsen vid Söderslättshallen inte var den bästa. Det blev dock ingen flytt och nu ser föreningarna sig ingen annan råd än att lägga ned.

– Det har blivit fler och fler evenemang sommartid i Trelleborgs kommun, säger Barbro Bengtsson. Det är arrangemang både här i Trelleborg och i Smygehamn som konkurrerar.

Enligt Barbro Bengtsson är det inte bara de arrangerande klubbarna som varit missnöjda med publiktillströmningen.

– Varken tivoliarrangören eller de som säljer mat tycker att de haft tillräckligt med betalande, säger hon. Och då är det svårt för oss att driva det vidare.

Barbro Bengtsson stänger dock inte dörren helt för en comeback.

– Just nu ser vi ingen chans att driva Vångafesten vidare. Men man ska aldrig säga aldrig. Vem vet, festen kanske återuppstår i framtiden.

Martin Strandberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons