Annons

Vandringsled binder samman Skåne

På onsdagen invigdes ännu en vandringsled i Skåne. Det är den 285 kilometer långa Östersjöleden genom Vellinge, Trelleborg, delar av Malmö, Svedala, Skurup och Ystad som nu står klar.
Trelleborg • Publicerad 5 juli 2007
Bild: Kristina Eriksson
Bild: Kristina ErikssonFoto: 

Leden är också en länk till Skåneleden och leder därmed vidare norrut till Hallandsleden. -På sikt hoppas vi att de ska bli en del av Skåneleden, säger Nils-Arvid Andersson, projektledare på Vellinge kommun i samband med en presskonferens på Svaneholm.

 EU-projekt Tillsammans med Anders Larsson på Skåneleden och Region Skåne, Annika Lundh på Vellinge kommun, Magdalena Hellström turismsamordnare på Skurups kommun, Karin Leeb-Lundberg kultur- och informationschef i Svedala och Ann-Sofie Eriksson utredningsingenjör på Ystads kommun har han tänkt ut ledens sträckning, provgått, placerat ut etappskyltar och utsiktstorn. Syftet har varit att skapa platser för upplevelser. 

Annons

-Den är också tillgänglig för alla. Det betyder också tillgänglig för människor i rullstol, säger Nils-Arvid Andersson. 

Leden är resultatet av ett EU-projekt där kommunerna fått 1,8 miljoner kronor i utbyte mot att man ställer upp med motsvarande ur egen kassa. I det här fallet har det handlat om arbetskraft från de kommunala tjänstemännens sida. Efter några års arbete öppnas leden nu för allmänheten. 

17 etapper I södra Skåne går Östersjöleden genom ett öppet kust- och jordbrukslandskap. Längre in i landet passerar vandraren genom ädellövskog och väl uppe på Romeleåsen bildar Skåneleden en utlöpare till Hallandsleden. Östersjöleden är uppdelad i 17 etapper. Vindskydd, vandrarhem och hotell är exempel på möjligheter till övernattning. Leden passerar också förbi olika matställen.  

- Den är avpassad både för den som vill ha lite tuffare vandring och för den som en eller annan anledningen bara vill gå en del av leden. Då ordnar vi också med bagagetransporter mellan övernattningarna, säger Nils-Arvid Andersson. 

Östersjöleden går från Falsterbo och Ule nabbe i väster till Sandhammaren i öster med avstickare norrut till Svedala och Svaneholm. Längs leden hittar man till exempel Månstorps Gavlar, Köpmansmagasinet, Lindholmens borgruin, Ales stenar, Fotevikens vikingareservat och Ystads klosterträdgård. 

-Man kan också få guidningen på svenska eller engelska via mobiltelefonen. Här har vi valt att anlita professionella uppläsare.

På sikt resonerar projektgruppen kring möjligheterna att fokusera på de upplevelser som Östersjöleden ger möjligheter till. Det kan till exempel handla om dramatisering och specialisering för olika intressegrupper. Botaniker, fågelskådare och kyrkohistoriker nämns som några exempel på en tänkbar utveckling på området för upplevelser. 

-Vi vill ju också hjälpa till att utveckla näringen längs med leden.

Robert Jönson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons